Grave Lokaal

Bijeenkomsten takendiscussie positief en verhelderend en de eerste reactie van Keerpunt 2010 daar op.

In gesprek gaan met burgers smaakt naar meer.


Op 4 november bespreekt de gemeenteraad van Grave de Programmabegroting 2015; het “gemeentelijke huishoudboekje”. 

Om bij de besluitvorming zoveel mogelijk ideeën en meningen van inwoners mee te kunnen nemen, organiseerde de werkgroep Takendiscussie – bestaande uit 7 raadsleden – een viertal bijeenkomsten. 

De leden van de werkgroep kijken met een positief gevoel terug op de door ruim 150 inwoners bezochte bijeenkomsten.

Ideeën

Tijdens de bijeenkomsten gingen inwoners van Escharen, Gassel, Grave en Velp in gesprek met raadsleden. Kernthema was “de takendiscussie”: kijk kritisch naar het gemeentelijke takenpakket en geef daarbij aan wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn om op de uitvoering van deze taken te bezuinigen. 

Vijf deelonderwerpen gaven structuur aan de gesprekken:

Kind, Cultuur en Sport, Maatschappelijke Zaken (Zorg en Welzijn), Openbare Ruimte, en Dienstverlening, Veiligheid en Bestuur.

Na afloop van elke bijeenkomst konden de aanwezige burgers hun mening op papier zetten. Zo ontstond een lijst met onderwerpen waarbij burgers zich betrokken voelen. Naast bijvoorbeeld “de noodzaak van nauwere samenwerking tussen sportverenigingen” of “het organiseren van groenonderhoud door de leden van een buurtvereniging of de bewoners van een straat” brachten burgers ook ideeën in als “verminder de inhuur van externe adviesbureaus”, “kijk naar herindeling als bezuinigingsoptie” en “verminder het aantal ambtenaren” op tafel. 


Verder werd ook aangegeven op welke taken er vooral niet bezuinigd zou moeten worden, zoals de zorg. Het eindproduct is dan ookeen verzameling geworden van ingebracht ideeën, die niet alleen een bezuiniging zouden kunnen opleveren, maar soms ook extra geld kosten. 

De volledige inventarisatielijst (ingevuld door 150 burgers) is te vinden op www.grave.nl.

Terugblik

Uit de diversiteit aan ingebrachte punten concludeert de werkgroep in elk geval dat er veel competentie bij burgers aanwezig is. Terugkijkend op de bijeenkomsten heeft de raadswerkgroep een overwegend positief gevoel. Doel van de bijeenkomsten was tenslotte niet alleen het uitwisselen van ideeën over de uitvoering van gemeentelijke taken, maar vooral ook het rechtstreekse contact met burgers over wat hen beweegt en bezighoudt. 


In die zin is de serie bijeenkomsten de gemeenteraad uitstekend bevallen. Ideeën die bij verschillende raadsleden al leefden zijn bevestigd, maar ook het feit dat de gemeenteraad van Grave in november een flinke kluif zal hebben aan debegrotingsbehandeling is duidelijk geworden. En dat alleen al kan als winst worden beschouwd. Het waren verhelderende gesprekken in een over het algemeen positieve sfeer.
Vervolg

De raadswerkgroep is van mening dat deze serie bijeenkomsten een vervolg zou moeten krijgen. De start is gemaakt, maar nu is het ook zaak de communicatie en interactie met burgers open te houden.In welke vorm, hoe vaak en rond welke thema’s dit zou moeten worden georganiseerd, is op dit moment nog niet aan te geven. Het thema zal in elk geval de vorm gaan bepalen. Ook is duidelijk geworden dat het organiseren van bijeenkomsten op locatie veel positieve reacties heeft opgeleverd. Blijkbaar vormt de gang naar het gemeentehuis een hogere drempel dan gedacht.

Raad

Wat er met de ingebrachte ideeën gebeurt? In elk geval is duidelijk dat de eindverantwoordelijkheid bij de gemeenteraad, de volksvertegenwoordiging van Grave ligt. Elke partij, elke fractie neemt uit de bijeenkomsten mee wat door haar achterban van belang wordt geacht voor de gemeente Grave. De raadsleden nemen uitkomsten van de bijeenkomsten mee “als huiswerk” voor de begrotingsbehandeling op 4 november.


Vanaf 16.30 uur die dag is iedereen welkom in de raadzaal van het Graafsche gemeentehuis.

P.S. Wat kunt U van ons  verwachten:

  • Keerpunt 2010 gaat de uitkomsten van de discussie als input gebruiken voor onze inbreng van de begrotingsbehandelingen.
  • Kind, Cultuur en Sport, Maatschappelijke Zaken (Zorg en Welzijn) zijn onderwerpen waarop we niet willen bezuinigen.
  • De bezuinigingen zullen hoofdzakelijk moeten komen uit Openbare Ruimte, Dienstverlening, Veiligheid en Bestuur. 
  • Verbetering van de communicatie en informatievoorziening zoals website, brieven, snel invoering burgerpanel, update waar staat je gemeente staat bij ons op 1. 

  • We willen ook dat er een stappenplan komt  over de bestuurlijke toekomst van Grave zoals de provincie gevraagd heeft.  Er ligt zelfs geld op de plank bij de provincie als we dat nader willen onderzoeken. 
  • De financiële positie van Grave is dramatisch en rigoureuze stappen zijn o.i. onvermijdelijk.
  • De forse posten van de derde wethouder en de wethouder op wachtgeld slaan een fors gat in het krappe budget.
  • We willen meer aandacht voor: economische aantrekkingskracht, vast goed, groen en toerisme en recreatie en andere begroting waar mee je beter aan de knoppen kunt draaien.
  • Het worden boeiende begrotingsbehandelingen.
  • Keerpunt 2010 stelt de belangen van de inwoners en bedrijven centraal. 
  • We zullen onze zorgen over de invoering van de drie transities ook naar voren brengen. 
  • We zijn enorm geschrokken van de risico’s die we lopen bij de invoering van de drie transities.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *