Grave Lokaal

Graafsche scheepswerf: Maasdriehoek bericht over de uitspraak van de Raad van State.

  • RvS: Werf Grave had groter mogen bouwen

    GRAVE – De gemeente Grave had twee jaar geleden het bestemmingsplan moeten wijzingen, zodat de scheepswerf boten met een lengte van maximaal 135 meter had kunnen bouwen. De Raad van State stelde de Graafse scheepswerf gisteren in het gelijk. Een Pyrrusoverwinning, want doordat de medewerking niet werd verleend, ging de werf failliet.


    2014-04-scheepswerf-grave-2
    De scheepswerf in Grave ging twee jaar geleden failliet.
    De Graafse werf had in 2012 een opdracht om twee schepen te bouwen met een lengte groter dan 110 meter. Het bestemmingsplan stond dit echter niet toe. Nadat directeur Robert van Kessel een bestemmingsplanwijziging aanvroeg, werd deze na veel vijven en zessen aangenomen door de raad. Het college van B en W in Grave bekrachtigde die motie echter niet, waarna de scheepswerf het faillissement aanvroeg en tientallen medewerkers op straat kwamen te staan. Ook werd een beroepsprocedure opgestart.

    Opnieuw beginnen?

    De Raad van State stelde, twee jaar na dato, de werf in het gelijk. Toch acht Van Kessel de kans klein dat in Grave nog ooit boten gebouwd gaan worden. “Opnieuw beginnen? Dat is een open vraag; het vertrouwen bij de klanten is geschaad en het team is weg. Het is niet eenvoudig opnieuw te starten”, zei Van Kessel eerder. “We hadden een goede reputatie en die is om zeep geholpen.”
    De curator van de scheepswerf onderzoekt of de financiële schade verhaald kan worden bij de gemeente Grave.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *