Graafsche Scheepswerf: berichtgeving Omroep Brabant.

Failliete scheepswerf Grave krijgt eindelijk gelijk: ‘Veel te laat, schade is nu te groot’

Laatst gewijzigd: donderdag 19 juni 2014 – 14:58 | Auteur: Mathijs Pennings
GRAVE – Twee jaar na het faillissement van de scheepswerf in Grave heeft het bedrijf gelijk gekregen van de Raad van State. De gemeente had het bestemmingsplan moeten wijzigen, zodanig dat het bedrijf in staat was geweest om grotere schepen te bouwen. Die wijziging wordt nu doorgevoerd, maar veel te laat voor de oud-eigenaar van Scheepswerf Grave BV.
“De schade is te groot. Het eigen vermogen is weg en financiers staan niet meer in de rij. Na zo’n faillissement staat er toch een kruisje bij je naam.” 

Toekomst is moeilijk
Robert van Kessel is nog steeds eigenaar van Scheepswerf Grave Holding BV, het moederbedrijf van de failliete scheepswerf. Hij wil best door, maar ziet dat op korte termijn niet gebeuren. 
“In al die jaren heeft de concurrentie het overgenomen. Het personeel is al lang weg. Dat krijg je niet zomaar terug.” Het zit Van Kessel vooral dwars dat de gemeente het hem zo moeilijk heeft gemaakt. Om grotere schepen te kunnen bouwen, moest de gemeenteraad toestemming geven voor een wijziging in het bestemmingsplan. 

‘Onkunde en onwelwillendheid’

De toegestane lengte van schepen zou dan kunnen worden vergroot van 110 naar 135 meter. Dat die wijziging er nu pas komt, frustreert Van Kessel. “Als de gemeente vier jaar geleden naar onze expert had geluisterd, was er niets aan de hand geweest. Wat mij betreft hadden ze ook een eigen deskundige in kunnen huren, maar ze hebben alle adviezen genegeerd. Het is niet alleen onkunde geweest maar ook onwelwillendheid.” 
De curator van de scheepswerf is met een onderzoek bezig. “Hij hoort getuigen. Daarna zal hij een beslissing nemen om te kijken of er ergens schade te verhalen valt”, legt Van Kessel uit. De kans dat de oud-directeur daardoor zijn eigen vermogen terugkrijgt, is nihil. Hij was aandeelhouder, maar de ex-werknemers en aandeelhouders staan meestal helemaal achteraan in de rij als het gaat om het vergoeden van geleden schade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: