Grave Lokaal

Tekst uitgesproken door de voorzitter van de Wijkraad Binnenstad; Hester Kruizinga

Attero symposium in Kaatsheuvel over afvalverwerking. Nel Schuts, Hester Kruizinga en Jacques Leurs lieten zich uitvoerig informeren over ondergronds afvalinzamelimg in o.a. Deventer.

Voorzitter goedenavond,
Ten aanzien van het Burgerinitiatief voor het in gebruik nemen van een ondergrondse systeem voor afvalopslag in de binnenstad Grave, stuurde de ODBN 2 offertes voor een haalbaarheidsonderzoek en dit is in de commissie Ruimte op 13 mei besproken.
Alhoewel dit wat onduidelijk is aangegeven in één voorstel, is voor beide offertes het complex Catharinahof meegenomen. Het verschil tussen beide offertes zit wel in de horeca wel of niet meenemen in een haalbaarheidsonderzoek. Ten eerste; het wel of niet de Horeca meenemen in het onderzoek schijnt een verschil van  € 25.241,09 – 16.357,92 =  € 8.383,17 uit te moeten uitmaken. 
Uit de offerte wordt ons niet duidelijk waar precies dat verschil in zit. Ten tweede;In het zogenaamde ‘vergelijkingsdocument’ dat de gemeente heeft opgemaakt, wordt vermeld dat het bij de gemeente Grave onbekend is om hoeveel en welk soort afval het in de horeca eigenlijk gaat. Merkwaardig, ten eerste; een gemeente behoort te weten welke afvalstromen erin de gehele gemeente zijn, óók als zij daar niet in eerste instantie verantwoordelijk voor is.

Ten tweede heeft de wijkraad een tijd geleden al vrijwel alle horecagelegenheden bezocht enzowel de hoeveelheid en inhoud van de rolcontainers, als het aantal omwisselings enafhaalmomenten van die containers in kaart gebracht, u kunt dit lezen in het burgerinitiatief. Wij hebben ze ook duidelijk zien staan, u kunt ze zelf ook dagelijks bekijken. Ze zijn ook niet moeilijk te vinden als u op uw neus afgaat. Overigens wordt nu door vrijwel niet één horecagelegenheid het afval gescheiden in rest- en GFT afval.

In het burgerinitiatief heeft u kunnen lezen dat de Horeca in de binnenstad Grave een groot aandeel heeft in de totale hoeveelheid afval. Een onderzoek zonder de Horeca erin te betrekken heeft dan ook geen enkele zin. 

Tijdens de commissievergadering van 13 mei gaf een medewerker van de ODBNongevraagd zijn mening en zei, langs zijn neus weg, “het een tamelijk prestigieus project” te vinden. Ondergrondse containers in de Graaf; het is geen luxeproject maar bittere noodzaakvoor ons, nu en in de nabije toekomst.

Wij, zowel bewoners als ondernemers, willen af van deontsierende maar vooral ook stinkende, insecten-, ongedierte- en knaagdieren aantrekkende rolcontainers en losse tariefzakken in de smalle straatjes van Grave. De burgers van Grave verwachten van de Omgevingsdienst Brabant Noord uitsluitend dienstverlening. Niet een eigen waardeoordeel en beïnvloeding van de raad voordat überhaupt de conclusies van het onderzoek bekend zijn.

Ondergronds gaan is een duidelijke trend. In Nederland, Europees en vooral en juist in de krappe, oude binnensteden. Geen nieuw zichtbaar bovengronds prestigieus of pompeus project. Wij willen juist iets wat ongewenst is, op geruisloze wijze laten verdwijnen.

Voorzitter, dan wil ik de raad nog dit belangrijke punt meegeven; Met geen woord wordt gerept in de offertes over de opslag van plastic. Het is een must is om bij de exploitatie van een ondergronds systeem voor restafval, tegelijk te zorgen voor blijvende gescheideninzameling/afvoer van het enorme volume plastic afval. 

Dit zal een perscontainer moeten zijn, eenvoudig te plaatsen naast de bestaande glascontainers achter de Albert Heijn vestiging. De producent van dit Europees gewaardeerde systeem, nota bene deels Graafs ontwerp, zal u graag van nog meer informatie voorzien of leest u het burgerinitiatief nog eens.

Dan had de fractie Trots op 13 mei nogal wat vragen over de reden om Catharinahof te betrekken bij een ondergronds systeem. Dat is duidelijk; De gemeente deed al toezeggingenaan Catharinahof. Wij hebben dit vorige week nogmaals voor alle zekerheid gecontroleerd tijdens gesprekken met de locatiemanager en de projectmanager van Catharinahof. Wij hebben een mailwisseling en tekening door en van de gemeente aan alle raadsleden gemaild.In deze mail gaven wij ook onze mening over de quasi terloopse en geheel ongefundeerde opmerkingen van de ODBN inzake het aspect archeologie.
Voorzitter, geachte raadsleden;  U dient vanavond in feite de intentie uit te spreken of u ook van mening bent dat wij in de smalle straatjes van Grave, toerisme en bewoners, verschoond moeten blijven van stinkende, ruimteverslindende en ontsierende containers en tariefzakken.

Is het uw bedoeling het aantal ondernemers en toeristen te laten toenemen? Daar is plaats voor. Voor hun en ons afval is letterlijk en figuurlijk nu al geen plaats meer. En prestigieus? Dat is ons project niet, het is noodzaak, nu en als we ons willen ontwikkelen als stad. Het gebied ‘Bekaf’ herinrichten zoals vermeld in het Bestuursakkoord bijvoorbeeld, zonder budget, is vele malen prestigieuzer. Wij vragen de raad dan ook nadrukkelijk om in te stemmen met het raadsvoorstel mits; . . . . 

In de conclusies van het haalbaarheidsonderzoek ook meteen een helder plan van aanpak en een deadline opgenomen is. Dat mag je toch wel van dienstverleners ODBN verlangen met zulke prijzen?

Tot slot zou een vraag kunnen zijn waarom de kosten van dit onderzoek niet gedragen worden door het samenwerkingsverband? De kans nl. dat omliggende gemeenten gaan profiteren van dit onderzoek in Grave is zeer reëel.
Grave, 27 mei 2014
Drs. H. Kruizinga
Wijkraad Binnenstad Grave

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *