DGWDD 3: Bericht voor Eva en “haar antwoord” en de visie van de voorzitter. Toeval??? Dit bericht is al meer dan 385 keer gelezen!

Eva en Anja hier nog naast elkaar.
Beste Eva,
Ik kan me voorstellen dat je als kersvers raadslid, lijsttrekker en nieuw in de echte Graafse politiek soms niet begrijpt hoe zaken lopen. Zal ik je uit de droom helpen? Al jarenlang gaat de vorming van een nieuwe Graafse coalitie, ook nu weer, via  een bijzondere gang van zaken. Ik mag je herinneren aan de vorming van vier coalities:
  • In 2002 was er het beroemde lijstje van wijlen Peter Hendriks (VVD). Leo de Vreede (CDA) en Piet Vollenberg (LPG) konden plaats maken voor Hans Bos (VVD), Hennie Willems (3DP) en Gerard Peters (PVDA).
  • In 2006 mochten Hans Bos en Gerard Peters aanblijven. Harry Opsteegh (CDA) trad als nieuwe wethouder aan.
  • In 2010 waren Hans Bos voor het CDA en Harry Opsteegh voor LPG en VVD niet acceptabel en kregen we wethouders van buiten. Mede dankzij het bierviltje van Piet Vollenberg. “Drie maal drie is negen; zonder VPGrave”.
  • In 2014 gaat de LPG als een van de winnaars het voortouw nemen. Deze  Echte Graafse partij gooide de boel ook weer niet open en formeerde achter gesloten deuren een coalitie met een bestuursakkoord. Iedereen verbaast zich over het resultaat: een wethouder meer en weer twee wethouders van buiten! De VVD lijsttrekker onderhandelt niet maar dat doet de voorzitter van de plaatselijke VVD.

En dan nog dit: 

Keerpunt 2010 is benieuwd of je “het strafpaard”, “de quillotine”, “de brandstapel” of een goed gesprek wacht! Sterkte!


Binnen het uur verscheen op facebook onderstaand bericht:


Eva Eigenhuijsen op facebook 1 uur geleden!

GRAAFSE VVD VRAAGT MIJN RAADSZETEL TERUG!

Naar aanleiding van een kritische signaal over de coalitie onderhandelingen welke ik afgelopen zaterdag in De Gelderlander heb geuit is op maandag 14 april door het bestuur van de Graafse VVD aan mij gevraagd om mijn raadszetel op te geven!


Mijn zorgen rondom de coalitievorming, waarbij mijn kritiekpunt luidde dat de inhoud in Grave wel erg volgend is op de poppetjes, worden hiermee bevestigd. De ruimte binnen de coalitie onderhandelingen wordt in mijn ogen namelijk sterk beperkt door wel al mensen te benoemen (di 22 april staat vooralsnog de benoeming van de wethouders al op de raadsagenda) maar nog geen coalitieprogramma te hebben.
Als beëdigd raadslid blijf ik ondanks de vraag om mijn zetel op te geven echter op mijn post, niet voor mij persoonlijk maar voor de kiezers die haar vertrouwen in mij hebben uitgesproken. Maar liefst 478 (64%) van de VVD stemmers koos voor mijn persoon. Mijn persoonlijke speerpunt om de Graafse politiek een kwaliteitsimpuls te geven blijkt namelijk een zeer actueel onderwerp. Het zal niet de makkelijkste weg zijn, maar in het belang van de kiezer en de democratie zal ik deze weg wel inslaan.


Hiermee heeft de Graafse VVD een fors probleem aangezien een lid niet zomaar uit de partij gezet kan worden. 
Als liberaal in hart en nieren en reeds 5 jaar bestuurlijk actief voor de VVD is het wat mij betreft geen uitgemaakte zaak óf en met name wie hier uit de Graafse VVD zal stappen.


P.S. Namens Keerpunt 2010 maak ik je als fractievoorzitter mijn complimenten voor het feit dat je voet bij stuk houdt en niet mee doet met deze door velen verfoeide “achterkamertjespolitiek!” Grote klasse.

Fractieleider/webmaster Jacques Leurs


Het is een goed journalistiek gebruik om ook de andere kant van het verhaal te horen. Dankzij de website van de Arena, de krant die Grave verslindt, kan dat:

Reactie Huub Linders


“Na de actie van Eva Eigenhuijsen in de Gelderlander, willen wij ook onze kant van het verhaal laten horen”, reageert partijvoorzitter Huub Linders. “Wij hebben onderhandelingen gevoerd over coalitievorming, op uitnodiging van de grote winnaar van de verkiezingen, de Lokale Partij Grave. 

We hebben haar gepositioneerd als wethouder met een portefeuille, waarin recreatie en toerisme en sport zat. De LPG zette de route uit. Wij hebben dat gerespecteerd. We wilden wel aan de coalitie meedoen, omdat we heel wat raakvlakken met de LPG hebben. De afgelopen acht jaar hebben we dan ook goed samengewerkt. 

In die acht jaar heeft de VVD steeds de wethouder financiën geleverd. Dat werd ons nu ook gevraagd. Er staan stevige acties op dat terrein op de agenda voor de komende vier jaar. Denk maar aan het Wisseveld, de samenvoeging van de ambtenaren en de structurele bezuinigingen van Rijkswege. We hadden dus een vakspecialist nodig. 

Eva is daarvoor gewogen en te licht bevonden. Het werd Jeroen Joon, met een CV waar je mee voor de dag kunt komen. Eva is steeds van alles op de hoogte geweest. Ook van het feit dat ze geen wethouder zou worden. Ze is daarmee akkoord gegaan. Voor ons als bestuur was het zuur om dan in de krant te lezen dat ze niet akkoord was, niet op de hoogte werd gehouden. 

Vooral de insinuatie dat de coalitiegesprekken niet correct zijn verlopen en er niet juist is gehandeld. Nou kennen we Eva inmiddels ook wel als iemand die niet rustig in de wachtkamer gaat zitten. Dit weekend hebben we geprobeerd om de zaak alsnog recht te zetten. Als Eva had willen toegeven dat het een vergissing was geweest en haar excuses had aangeboden, was alles toch nog goed gekomen. Ze wilde daar niet van weten. 

Dat vonden wij en ook de coalitie niet acceptabel. Het vertrouwen was daarmee weg. Ik vind het erg jammer, maar niemand moet groter dan zichzelf willen zijn. Eva wil haar zetel niet opgeven. Officieel mag ze dat. Maar ze verloochent hiermee wel haar partij en de mensen die op de VVD hebben gestemd. 

Dan moet je jezelf wel heel belangrijk vinden. Ik vind dat heel egoïstisch. We proberen haar nu los te koppelen van de VVD afdeling Grave.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: