Grave Lokaal

Nog 5 dagen: Aandachtsgebieden van Hennie Bongers, Jacques Leurs en Frank Stoffer.

HENNIE BONGERS HEEFT AANDACHT VOOR DE TAKEN

OP HET GEBIED VAN ACTIEVE BETROKKENHEID


Hennie een nieuwkomer binnen de Graafse politiek woont nu 30 jaar in Grave. Hij stak letterlijk de handen uit de mouwen als vrijwilliger bij veel organisaties en verenigingen (tennisvereniging THOS, hockey, zaalvoetbal, dansschool Inge Duyts, MR basisschool, reumapatiënten vereniging, zeskamp, jongerencentrum).
De uitdrukking “samen sta je sterk” heeft voor hem niet alleen een kwantitatieve betekenis, maar ook een kwalitatieve! Wanneer inwoners vanuit verschillende gelederen actief betrokken worden, is de draagkracht en de daadkracht groter.
De raads- en commissievergaderingen verlopen volgens Hennie vaak chaotisch en komen ongeorganiseerd over. Er zijn nieuwe regels nodig waarbij gezorgd moet worden voor een helder besluitvormingsproces dat voor de belangstellende inwoner goed te volgen is. Openheid, betrokkenheid en transparantie zijn de kernwoorden. Alle partijen hebben deze woorden in de mond en in hun programma’s staan; echter hoe dit ingevuld wordt, wordt niet benoemd. Er moet een werkwijze worden bedacht dat je kunt waarmaken wat je roept.
Hennie geeft aan dat de actieve betrokkenheid van de inwoners veel concreter kan worden ingevuld. Voorwaarde bij alle besluiten is dat er een participatie paragraaf wordt toegevoegd waarin duidelijk wordt wat betrokken inwoners van de thema’s vinden. De criteria voor zo’n paragraaf zullen door alle partijen ontwikkeld moeten worden. Geen paragraaf: huiswerk opnieuw en terug naar de burger.
Een college moet niet op afstand regeren maar vanuit de maatschappij. Regels moeten er natuurlijk zijn, maar die dienen niet als uitgangspunt. Eerst kijken naar wat gewenst of nodig is en vervolgens de gekozen aanpak aan de regels toetsen.
De raads- en collegeleden moeten niet alleen contact hebben met inwoners als die nodig zijn voor een of ander besluit maar ook gewoon uit belangstelling voor het Graafse reilen en zeilen.
JACQUES LEURS HEEFT AANDACHT VOOR DE
TAKEN OP HET GEBIED VAN DE ZORG
Ons uitgangspunt: Ook een sterk merk in het sociale domein!
Jacques heeft grote zorgen dat straks de ravage in de zorg niet te overzien zal zijn. Ouderen, gehandicapten en langdurig zieken worden aan hun lot overgelaten. Het persoonsgebonden budget (PGB) zal komen te vervallen en iedere zorg-behoevende zal zich moeten gaan melden bij de gemeente voor een nieuwe indicatie
Voor hulp in een zorginstelling zal meer betaald worden dan een persoonsgebondenbudget.
Vele mensen die naar een dagopvang gaan moeten straks thuisblijven. Ook daar wordt op bezuinigd
Dan de thuiszorg die dreigt weg te vallen omdat familie, vrienden, kennissen en buren de zorg op zich moeten gaan nemen om zo de kosten te drukken
Dit mag toch niet gebeuren. NEDERLAND stond bovenin de lijst van landen met het beste zorgstelsel. Nu wordt de klok flink teruggezet.
Jacques is van mening dat de gemeente zorgbehoeftige burgers niet in de kou mag laten staan en zorgt ervoor dat deze burgers niet van het kastje naar de muur worden gestuurd.
Een communicatieplan heeft in dit kader topprioriteit. En dat gaat verder dan het geven van voorlichting aan de burger en aan mantelzorgers over het beleid en de uitvoering. De complexiteit en veranderlijkheid zijn groot.
FRANK STOFFER HEEFT AANDACHT VOOR DE TAKEN
OP HET GEBIED GROENONDERHOUD
Frank zorgde voor beveiligde vangrails voor motoren
De afgelopen decennia is toerisme een belangrijke economische en financiële pijler geworden voor Grave. Dat is maar goed ook, want kazernes zijn gesloten, industrie is goeddeels weggetrokken en onze gemeente vergrijst in rap tempo. 
Op het moment kampt Grave, net als de meeste gemeentes in ons land, met de enorme bezuinigingen van het rijk. Zij krijgt meer taken toebedeeld en ontvangt daarvoor veel minder geld. Tel je daar een aantal ‘huisgemaakte’ financiële debacles bij op, dan krijg je daarmee een helder beeld van de draagkracht van onze gemeentelijke schatkist
De coalitie van VVD, LPG en CDA vond het niveau van het groenonderhoud
veel te hoog. De gemeentelijke buitendienst heeft zwaar moeten inleveren, om zo het ambitieniveau van een zesje te bereiken. Dat zesje is de afgelopen jaren snel een onvoldoende geworden. Plantsoenen worden ontsierd door zwerfvuil en onkruid. Grasvelden vertonen enorme kale plekken en talloze molshopen. Struiken worden niet of met de botte bijl gesnoeid en mooie bloemen worden overwoekerd door onkruid. Verloedering slaat in een schrikbarend tempo toe. Grave betaalt met haar falende groenbeleid meer en meer leergeld, omdat het bijvoorbeeld niet strookt met haar ambitie als toeristische gemeente. 
Kortzichtig bezuinigen zorgt voor morrende burgers die hun leefomgeving achteruit zien hollen en bezoekers die hun neus ophalen voor zwerfvuil, kale plekken, saaie parken en plantsoenen. Het gras is letterlijk groener in de omliggende gemeenten!
Het is de hoogste tijd dat onze gemeente deze negatieve spiraal weet te doorbreken!
IK STEM OP KEERPUNT 2010.  U OOK?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *