Grave Lokaal

VNG overlegt over sociaal domein.

Regiowethouders: ‘persoonlijke verzorging niet naar verzekeraars’

Regio, 28-11-2013

De wethouders sociaal domein van de regio Gooi en Vechtstreek zullen vrijdag 29 november, tijdens het extra landelijke congres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) in de jaarbeurs Utrecht, een krachtig protest laten horen tegen het onderbrengen van de persoonlijke verzorging bij verzekeraars. Dit besloten zij donderdag tijdens het regionaal wethoudersoverleg in Bussum. Dit, in lijn met de brandbrief die zij hierover eerder aan staatssecretaris Van Rijn (VWS) stuurden.

Begin deze maand heeft de staatssecretaris voorgesteld om de persoonlijke verzorging onder te brengen bij de verzekeraars. Aanvankelijk zouden, in het kader van de decentralisaties sociaal domein, de gemeenten hiervoor verantwoordelijk worden. De Tweede Kamer moet hier nog een besluit over nemen.
Gemeenten zouden over een breed scala van mogelijkheden beschikken om mensen met beperkingen zo lang mogelijk zelfstandig en zinvol te laten functioneren. Niet alleen bestaande voorzieningen als vervoer, scootmobielen en huishoudelijke hulp, maar ook een zinvolle dagbesteding, begeleiding bij praktische problemen, hulp bij allerlei dagelijkse verrichtingen en ook hulp bij financiële knelpunten. 
Van Rijns’ besluit frustreert deze aanpak, aldus de wethouders. Vanuit het perspectief van de burger is dit een gemiste kans en kunnen veel zaken niet meer vanuit één plan met de gemeente worden georganiseerd. Zeker in de wetenschap dat binnen de regio Gooi en Vechtstreek 85% van de inwoners, naast persoonlijke verzorging, geen verpleging ontvangt. 
Het kabinet houdt vast aan het voornemen om 40% te bezuinigen op de hulp bij het huishouden en 25% op de begeleiding waarvoor gemeenten met ingang van 1 januari 2015 verantwoordelijk worden. Indien de staatsecretaris bij zijn besluit blijft, dan stellen de gemeenten de voorwaarde dat deze bezuinigingen voor de huishoudelijke hulp en de toekomstige nieuwe taken (begeleiding) worden heroverwogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *