Meneer de voorzitter schrijft over de gemeentelijke website.

Het is onmiskenbaar dat digitale informatieverstrekking steeds belangrijker wordt. De techniek maakt steeds meer mogelijk. Het gaat inmiddels zover dat de vraag “is het zinvol?” belangrijker wordt dan “is het mogelijk?”. En tweede even belangrijke vraag is of de techniek wel goed wordt gebruikt. Die laatste vraag is zeker belangrijk als traditionele middelen worden afgeschaft. Ik denk hierbij onder andere aan het stukken op papier ter inzage te leggen in de bibliotheek en het geven van mondelinge informatie in informatiebijeenkomsten voor de burgers.

En dan moet ik constateren dat de gemeente Grave hierbij toch wel flink tekort schiet.
Het makkelijkst te hanteren gereedschap voor zowel het gemeentelijk apparaat om informatie te verstrekken als de burger om informatie krijgen is de gemeentelijke website. Die website is verre van burgervriendelijk.
Het eerste wat je wil weten als je naar zo’n website gaat is of er iets nieuws op de site staat. En ja op de homepage staat frontaal, dus niet te missen “Recent geplaatste berichten”. Dat lijkt ideaal, maar laat u niet misleiden. Als u bijvoorbeeld benieuwd bent naar de agenda voor de komende raads- en commissievergaderingen moet u door het ontbreken van een verwijzing daarnaar niet denken dat die informatie nog steeds niet te vinden is op de site. Dat betekent dus iedere dag de site doorsnuffelen. Kennelijk is er iemand die een schifting maakt tussen interessante en oninteressante informatie. Die schifting maak ik liever zelf.
Aanbeveling:  Geef de hoop niet op als er geen voor u nieuwe berichten zijn vermeld. Zoek verder:
Dus ga ik toch maar op zoek naar een raadsagenda. En ja onder aan de homepage kan ik een taal kiezen, laten afdrukken en; eind goed, al goed, staat een verwijzing naar de Raad. Daarop geklikt, maar nu wordt er een inlognaam en wachtwoord gevraagd. Kennelijk een deel dat niet voor mijn ogen is bestemd. Waarom deze alleen voor ingewijden bestemde informatie wel duidelijk zichtbaar maken voor alle burgers en het wel toegankelijke verstoppen?
Dan maar eens het menu links boven volgen en bovenaan beginnen: Algemeen. Daar staat geen rechtstreekse verwijzing maar weer een rubriek”Recent geplaatst”. Weer aangeklikt en weer niet wat ik zoek. Ik zag wel wat andere informatie waarvan ik de vermelding toejuich, doch geen raadsstukken. En toch staan ze sinds enkele dagen op de website. Om een lang verhaal kort te maken: De weg naar raads- en commissiestukken is: Wie zoekt u (enig gevoel voort humor is er wel)/vergaderingen. Dan komt u in een kalender terecht en dan wijst het zich vanzelf.
In het algemeen is de verstrekte informatie prima en goed hanteerbaar. Het belangrijkste risico is dat er informatie wordt aangevuld of gewijzigd. Om dat te kunnen zien moet je een agenda vergelijken met een eerder versie. Op zich is het heel fijn dat de stukken worden geactualiseerd. (dat je onvolledige stukken niet op een site moet zetten ligt niet aan de communicatieafdeling, maar aan het presidium dat deze stukken heeft vrijgegeven). Sinds vorige cyclus worden amendementen en moties direct na indienen ook op de site gezet. Vermelden van de plaatsingsdatum, dat op andere plaatsen op de site nu wel gebeurt kan al flink helpen.
Sinds kort worden ook vragen  van de raad en de antwoorden gepubliceerd. Dat levert goede informatie voor het maken van een keuze bij de komende raadsverkiezing.
Een bezoeker van een website moet er ook op kunnen vertrouwen dat de inhoud van de site volledig is: informatie die niet op de site staat is er niet! En helaas kun je daar in Grave niet op vertrouwen. De website moet worden gevoed en daar vallen soms gaten. Zo heeft de raad onlangs het reglement van orde voor de raad veranderd. Het presidium is ook agendacommissie en vergadert in die hoedanigheid openbaar en dus moet de datum en agenda voor zo’n vergadering bekend worden gemaakt. Nu weet ik via de site van Jacques Leurs en Keerpunt 2010, die vaker als alternatieve informatiebron fungeert, dat er zo’n vergadering is geweest; niet aangekondigd.
Kortom de gemeentelijke website bevat veel informatie, maar je moet er wel de weg weten en je kunt er niet blind op varen. Eigenlijk is dit voor een gemeentelijke website dodelijke kritiek, tenminste als je tot doel hebt de burgers optimaal bij het bestuurswerk te betrekken. Als je als gemeenteraad het de burgers zo moeilijk mogelijk wil maken zich met de gemeente te bemoeien is dit een prima site.
Dit moest ik even kwijt alvorens aan de agenda’s voor de komende vergaderingen te beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: