Grave Lokaal

Drukke week: persmoment in Maaszicht, overleg o.a. over veranderingen in de AVP/horeca in Cuijk, presidium, regio-overleg in Boxmeer, informatie over Europa in Houten en ook schrijven aan partijprogramma!

Vanavond horen we in het presidium wanneer het college met aanpassingen in APV gaat komen. Maak gebruik van het bezoeken van fractievergaderingen en maak gebruik van het spreekrecht. Er gaat veel veranderen voor horeca en verenigingen in kader van paracommercialisme! We houden U op de hoogte! 

Zie meer in het foto-archief

Op maandag 2 december is er een openbaar fractieoverleg in het Stadhuis waarbij over dit onderwerp wordt doorgesproken.
Op 10 december is er een commissievergadering waar bij men gebruik kan maken van het spreekrecht.

Zojuist deze mail gelezen! 

Keerpunt 2010, Geachte heer Leurs, Beste Jacques,

Via deze email zou ik graag uw aandacht vragen voor een aanpassing die B&W Gemeente Grave voornemens is te nemen op korte termijn en die per 01-01-2014 in werking zou moeten treden. Bij een aanname door de gemeenteraad in de vorm zoals het wetsvoorstel er nu ligt komen de tennisverenigingen binnen de Gemeente Grave in grote problemen en is de kans meer dan reëel dan ongeveer een 1.000 tal tennissers binnen de Gemeente in de toekomst hun favoriete tijdsbesteding niet meer kunnen uitoefenen. Deze mail stuur ik mede namens de voorzitters van TV EDOS (Bas van der Wiel) uit Gassel en TV Esteren (Marius Jans) uit Escharen.
Tegen het voorstel voor de wijziging van dit artikel hebben alle drie de tennisverenigingen al een schriftelijke reactie ingediend, waarbij verzocht is om een onderhoud. Deze reactie is tijdig binnen de uiterste datum overhandigd op het Gemeentehuis. Tot op heden hebben alle drie de verenigingen helaas nog geen reactie mogen ontvangen. Vandaar dat wij nu deze email aan u richten, om de politieke partijen in de Gemeente Grave te informeren. 
Het is algemeen bekend dat de Nederlandse overheid het alcohol gebruik binnen de perken wil houden en hier strenger op toe wil zien. Als tennisverenigingen in de Gemeente Grave hebben wij hier geen probleem mee. Het voorstel zoals dat er nu ligt doet echter absoluut geen recht aan de essentie van de tennissport. In het nieuwe voorstel wordt gewerkt met vaste sluitings- en schenktijden. Daarnaast zou het bijvoorbeeld toegestaan worden om op zondag vanaf 10:00 uur alcohol te gaan schenken, terwijl juist dan in veel gevallen de jeugd actief is. Het lijkt er dan ook sterk op dat voor de opstelling van de vernieuwde regelgeving met name is gekeken naar voetbalverenigingen waar op zaterdag de jeugd actief is en op zondag de senioren. Ook de doordeweekse sluitingstijden sluiten nauw aan bij dergelijke verenigingen.
Tennisverenigingen wijken in veel opzichten echter af van andere verenigingen:
* tennis is de enige buitensport die niet gebonden is aan tijden;
* tennis is een sport die beoefend wordt in de leeftijd van 6 jaar tot en met over de 85 jaar;
* tennis is een vrij individuele sport, waarbij het (kort) samenzijn na afloop van de wedstrijd heel belangrijk is;
* tennis is een van de weinige sporten waarbij je na afloop van de wedstrijd samen met je tegenstander nog iets drinkt (niet alleen alcohol!!);
Belangrijkste verschilpunt met andere sporten is dat je bij tennis werkt met wisselende wedstrijdtijden. Zowel bij competitie als toernooien staan op papier de diverse aanvangstijden vast, maar zijn deze sterk afhankelijk van de duur van de verschillende wedstrijden. Hierdoor is het eerder regel dan uitzondering dat er tijdens competitie en/of toernooien nog om 22:30 uur mensen met hun wedstrijd beginnen. Het is dan wel zo prettig om na afloop nog iets te kunnen drinken.
Buiten activiteiten (toernooien/competities) om zijn de sluitingstijden zeer strikt. In het weekend is het paviljoen nagenoeg altijd gesloten en door de weeks is uiterlijk om 23:00 uur het paviljoen gesloten. Indien tijdens de activiteiten het paviljoen om 23:00 uur dicht moet, heeft dit enorme consequenties voor de verenigingen. Allereerst worden de leden zwaar gedupeerd. Door de verkorting van de tijd kunnen er aanzienlijk minder wedstrijden worden ingepland, waardoor nog maar maximaal 60% van de huidige deelnemers deel kan nemen. Daarin verschilt tennis niet van andere sporten, het is alleen maar leuk als je regelmatig op je eigen niveau een wedstrijd kunt spelen.
Daarnaast zijn deze activiteiten van groot belang voor de inkomsten van de vereniging. Een grotere deelname zorgt natuurlijk voor meer omzet in het paviljoen, maar ook voor een sociale binding binnen de vereniging. Daarnaast wordt er zo ook meer inschrijfgeld ontvangen en is een activiteit aantrekkelijker voor mogelijke sponsoren. Indien de verenigingen terug moeten naar een sluitingstijd van 23:00 uur, kunnen er dus minder leden meedoen aan een activiteit en is de kans groot om in een vicieuze cirkel te geraken:
  – minder inkomsten – hogere contributie – minder wedstrijden voor leden – nog minder leden – nog minder sponsorinkomsten – nog minder paviljoenomzet – ………
Het risico wordt dan groot dat tennissen voor de meerderheid in de Gemeente een onbetaalbare sport wordt. De jeugd zal vervolgens niet meer kiezen voor de tennissport, omdat ze na hun 18e er toch mee moeten stoppen. Dat geheel is nu zo jammer omdat we onder de huidige omstandigheden veel Gravenaren een gezonde vrijetijdsbesteding kunnen bedienen. Ze kunnen sporten op een tijdstip dat hen uitkomt! Daarbij anticiperen we ook heel erg op de veranderende samenleving door te werken met flexibele tijden en door acties steeds weer mensen aan het sporten te krijgen.
De drie tennisverenigingen in de Gemeente Grave hanteren eveneens de volgende stelregels:
* de 3 tennisverenigingen in onze gemeente houden geen „niet tennisvereniging” activiteiten;
* de 3 tennisverenigingen in onze gemeente hebben een goede relatie met de plaatselijke horeca en nemen daar regelmatig diensten en producten af. Bij vragen vanuit de plaatselijke horeca wordt er direct contact opgenomen met de betreffende voorzitter.
Conclusie: het huidige voorstel voor de wijziging APV afdeling 8, sluit absoluut niet aan op de tennissport en is opgesteld van uit de kaders van andere sporten. Dit zal uiteindelijk de nekslag zijn voor de tennissport, daar leden niet meer kunnen deelnemen aan de wedstrijden en omdat de verenigingen financieel niet meer rond kunnen komen. Dat betekent dus dat 1.000 inwoners van onze Gemeente niet meer hun favoriete sport kunnen beoefenen. De verenigingen kunnen dan niet meer hun sociale rol spelen in de Graafsche gemeenschap die ze nu spelen.
De raadsvergadering waarin over de wijziging beslist wordt is 17 december. Het agendapunt wordt allereerst op 10 december opgenomen in de commissie Inwoners en Bestuur. Als tennisverenigingen zullen wij om spreektijd vragen. Wij kunnen ons echter heel goed voorstellen dat u, dan wel uw fractie van te voren enkele vragen beantwoord zou willen zien die u van belang acht voor de vorming van een gedegen mening om tot een goede beslissing te kunnen komen. Wij zijn ten aller tijden bereid om in gesprek te gaan, telefonisch in contact te treden of per mail vragen te beantwoorden en verdere uitleg te geven.
Voor het voortbestaan van de tennissport is het van belang dat wij als verenigingen in gesprek komen met de Gemeente en onze problematiek kunnen bespreken. Dan kunnen we komen tot een oplossing die voor alle partijen een positief resultaat oplevert. Voor ons is het van belang dat wij niet gezien worden als een horecagelegenheid waarbij drank voorop staat. Wij zijn een sportvereniging die heel bewust met alcohol om probeert te gaan.
Vriendelijke groeten,
Marcel de Veer
Voorzitter Thos

Programma in Houten over toekomst Europa’ regionale fondsen. Hopelijk spreek ik Lambert van Nistelrooij nu wel!
Programma
12.30    Ontvangst
13.00    Welkomstwoord door Eric de Kluis, hoofdredacteur Binnenlands Bestuur
13.05    Opening door Herman Geerdes, wethouder economische zaken in Houten
13.15    Inleiding Lambert van Nistelrooij: De hoofdlijnen van Europa 2014 – 2020
13.25    Inleiding Norbert van den Hove: Kansen voor Nederland in Europa
14.00    Fenna Beekmans: Hoe maak je je gemeente Europa-proof?
14.10    Margo Mulder: Inclusieve economie en de arbeidsmarkt
14.20    Ton Overmeire: Slim financieren met Brussels geld
14.30    Debat met Fenna Beekmans, Margot Mulder, Ton Overmeire

15.00    Pauze

15.30    Inleiding Vincent Ketelaars: Europa voor gemeenten en provincies
16.00    Inleiding Robert Hartman: Europa en bedrijfsleven, wat kunnen ze samen
16.30    Debat: Vincent Ketelaars en Robert Hartman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *