Binnenlands Bestuurdebat over Europa in Houten

Norbert van den Hove, Economische Zaken) is directeur Europese Structuurfondsen. Hij sprak over de kansen voor de regio’s in Europa.
Mijn buurman, dr.ir. Robert Hartman, Director Strategic Technology
van ASML ging in gesprek met een van de inleiders. Dagvoorzitter Elisabeth van den Hoogen leidde deze middag prima.De grote afwezige. Jammer had hem graag ontmoet
nadat eerdere afspraken in Brussel gecancelled werden.
Nu maar naar Berkel Enschot op de koffie op maandag gaan.
Hij zat in Straatsburg in de vergadering van het Europees Parlement.

Tijdens, voor en na de presentaties was er veel gelegenheid om met de deelnemers te overleggen:
  • Mijn buurman, de directeur bij ASML, vertelde hoe het er in Brussel aan toe gaat. Hij had veel waardering voor eurocommissaris Nelie Kroes. Zij is een bekwaam politicus die alle dossiers kent.
  • In de inleiding werd verteld dat Wijchen 30 miljoen uit de Europese pot heeft gehaald. De aanwezige ambtenaar van Wijchen kon zelf er niets erover vertellen. Jammer. In een pauze kon hij mij geen opheldering geven. Misschien gelden uit Kleve?
  • Hoeveel raadsleden zijn er  vroeg ik?
  • Een handvol bleek na het handopsteken.
  • Een ambtenaar van vestingstad Hellevoetsluis vertelde dat het deze gemeente al een paar keer gelukt is om gelden voor restauratie van vestingwerken te krijgen. Wij praten alleen maar over het herstellen van vestingwerken. Het park op Bastion Bekaf is er zelfs nog steeds niet. Gelukkig wel op de Kat! Keerpunt 2010 verwijst u graag naar de eigentijds website van deze vestingstad die ook digitaal aan de weg timmert. Met alleen een Graafse app redden we het niet! Er moet een professionele website komen waarmee alles ontsloten wordt. De centrummanager Nico Schouten is gelukkig daarmee ijverig aan de slag. Het toeristisch informatiepunt moet hier ook in participeren samen met de Graafse ondernemers die in de recreatieve, toeristische, horeca sector werken.
  • Rob van Etten uit het Cuijkse Vianen vertelde me na afloop van de bijeenkomst dat hij, zittend in de plaatselijke dorpsraad, veel gedaan krijgt bij de Gemeente Cuijk. De dorpsraad heeft de uitdaging aangegaan om zelf de gymzaal op te knappen.  Goedkoper en sneller dan dat Cuijk dit zou doen.
  • Lambert van Nistelrooij zei in een videoboodschap dat de fondsen kennis, slimmer, groener en banen scheppen als kenmerk hebben. Van beton en asfalt naar thematische onderwerpen.
  • Margo Mulder, wethouder in Heusden, en anderen  spraken over inclusieve economie,   valorisatie en participatiemaatschappij.  Wat mij betreft alle drie goed om uit de Nederlandse woordenlijst te schrappen! Iedereen betrekken..ook mensen met grotere afstand tot arbeidsmarkt. Regionaal afspraak maken…ambtenaar uit Tilburg vertelde hoe Tilburg dat ondersteunt.
  • Een ambtenaar uit Oss vertelde me tijdens een pauze dat Oss veel energie stopt in bijv. driesterrenregio. Via dit platform komen er ook subsidiestromen op gang. Het Land van Cuijk is erg terughoudend en kijkt alleen maar naar de korte termijn. In de decembervergadering wordt aan de raad gevraagd om 3 euro per inwoner voor dit platform te geven. Benieuwd hoe mijn collega’s in de raad op dit collegevoorstel reageren.
 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: