Grave Lokaal

De Gelderlander schrijft: verkoop kerk in Gassel.

Peter Broeders van het bisdom Den Bosch bevestigt de wens om de kerk open te houden. „Pas op langere termijn zal de kerk wor­den gesloten. Maar potentiële ge­gadigden wordt gevraagd om ook over het toekomstig gebruik van het kerkgebouw alvast na te den­ken en dit mee te nemen in hun bod.”

Hoe de toekomst van de kerken in Velp (H. Vincentius en H. Anto­niuskerk) en Escharen (H. Lam­bertuskerk) er uit ziet, weet Pie­ter van de Ven niet. Van de Ven doet binnen de St. Elisabethparo­chie in de gemeente Grave de on­roerend goedzaken.

„Er sluiten veel kerken. Maar over Velp en Escharen is niets bekend.

We weten dat er een brief aan­komt, waarin de bisschop zal aan­geven welke kerken op termijn aan de eredienst worden onttrok­ken.”

Het kerkbestuur zegt alles op al­les te zetten om de kerken zo lang dat mogelijk is open te houden.

Omdat de panden peperduur zijn in energiekosten en onderhoud, wordt gezocht naar geldschieters „Het lot van de kerken ligt voor een groot deel in de handen van de eigen gemeenschap”, zegt het kerkbestuur.

Onderzocht wordt of ‘nauw aan het kerkbestuur verbonden’ stich­tingen opgericht kunnen worden.

„Kiezen voor het stopzetten, verla­gen of niet-verhogen van de bij­drage aan de eigen kerk is het risi­co op sluiting vergroten.”

De Graafse fractie Keerpunt 2010 meldde afgelopen week al dat het in zijn verkiezingsprogramma wil op laten nemen dat ook de ge­meente Grave zijn verantwoorde­lijkheid moet nemen in de toe­komstige participatiemaatschap­pij om het cultureel erfgoed te be­houden.

‘Niet alleen de parochianen moe­ten voor de dure huisvestingskos­ten op draaien. In Frankrijk bij­voorbeeld zijn de gebouwen van de overheid. Duitsland heeft een kerkbelasting’, schrijft de partij. (arcering webmaster)


Bron: 
gedeeltelijk citaat uit artikel van Herman Wissink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *