Grave Lokaal

Brandveiligheid Grave

Vandaag een brief, ter informatie, aangetroffen in het postvak van de Veiligheidsregio.
Brand op Wisseveld
Brand bij Maertens
Woonboot brandt uit
Graafse brandweer oefent bij Ben Litjens
Beknellingen oefenen

Op 2 oktober schrijft  regionaal commandant P.Verlaan het volgende. Op 9 oktober komt er een gemeentelijk stempel op deze brief.

Geachte heer Roolvink,

Ik heb kennis genomen van uw bovengenoemde brief.

Het algemeen bestuur heeft op 5 december 2012 besloten tot een bezuinigings-opdracht voor de brandweer. Vanwege de verschillende taakstellingen heeft het algemeen bestuur erkend dat het voor Brandweer Brabant-Noord noodzakelijk is geworden om ook op materieel te gaan bezuinigen. In dit kader is besloten dat een aantal tank-autospuiten, hulpverleningsvoertuigen en redvoertuigen met de daarbij behorende manschappen zullen verdwijnen. Aan mij is de opdracht meegegeven om de brandweerzorg in Brabant-Noord binnen dit kader vorm te geven.
Bij de uitwerking van de besparingsvoorstellen worden de volgende uitgangspunten gehanteerd:
  • Regionaal perspectief; een verschuiving van lokaal niveau naar regionaal niveau. Het is logisch en begrijpelijk dat bij de vaststelling van de repressieve sterkte in het verleden gemeentegrenzen leidend waren. Als gevolg van de intensievere regionale samenwerking, de invoering vban operationele grenzen en de kazerne volgordetabel is dit uitgangspunt inmiddels achterhaald.
  • Basisbrandweerzorg; om te kunnen blijven voldoen aan de basisbrandweerzorg (slagkracht en opkomsttijden) hebben alle 39 posten bestaansrecht. Vanuit de repressieve visie wordt de basis voor al deze posten gevormd door een standaard bepakte tankautospuit.
  • Integrale inrichting; om adequaat voorbereid te zijn op specialistisch- rn grootschalig optreden, gelijktijdig en (inter)regionale bijstand, blijft  een aanvulling op de basisbrandweerzorg noodzakelijk. Bij de bepaling van de spreiding van deze specialisme en voertuigen wordt gekeken naar de landelijke ontwikkelingen, het risicoprofiel, de regiobrede dekking, de logistieke mogelijkheden en de beschikbaarheid en motivatie van personeel.
  • Flexibel en toekomstbestendig; Er wordt een trendbreuk gemaakt op gebied van voertuigbezetting en materieel. De kwetsbaarheid wordt verminderd door gericht uit te rukken en op te schalen. Een variabele voertuigbezetting moet er toe leiden dat nu en in de toekomst op alle posten de uitruk kan worden gegarandeerd. Hierbij wordt aansluiting gezocht met landelijke trends en initiatieven. Voorbeelden hiervan zijn de verdere implementatie van Waterwagens en Snelle Interventie Voertuigen.
  • Goede fijnmazige dekking; Door de invoering van Snelle Interventie Voertuigen kan een goede, snelle en fijnmazige dekking gegarandeerd worden. In geval van grootschalig optreden en (inter)regionale bijstand kan een betere restdekking gegarandeerd worden met snelle opkomsttijden. Specialismen worden op basis van objectieve criteria verspreid over de regio. Lokale verschillen blijven mogelijk, maar worden ingegeven vanuit de behoefte aan regionale slagkracht en de reductie van kwetsbaarheid. Bij de inrichting van de vernieuwde repressieve organisatie wordt rekening gehouden met de huidige logistieke mogelijkheden en beperkingen (spreiding en grootte van posten). Brandweer Brabant-Noord werkt hoofdzakelijk met vrijwilligers. Dit maakt een efficiënte brandweerzorg mogelijk. Belangrijke voorwaarden hierbij zijn en blijven de motivatie en betrokkenheid van voldoende brandweervrijwilligers.
Op dit moment worden binnen de brandweer, ook in samenspraak met de vrijwilligers, uitvoeringsplannen ontwikkeld. Deze plannen zullen ter kennis van het algemeen bestuur worden gebracht. Aan de leden van het algemeen bestuur staat, vanuit hun controlerende rol, de mogelijkheid open om plannen te toetsen op proportionaliteit, redelijkheid en billijkheid.
Ik ga ervan uit u voldoende te hebben geïnformeerd.
Hoogachtend,
P.Verlaan,
Regionaal Commandant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *