Grave Lokaal

Bespreken Structuurvisie in Stadhuis.

Bron: www.destierlijkstad.nl
Deze nota is een inhoudelijke samenvatting van diverse beleidsnota’s van de afgelopen periode van de gemeente. Het bundelt dus als het ware de uitgangspunten van de andere nota’s.
Toegevoegd daaraan is een onderdeel haalbaar/gewenste woningbouw in de gemeente Grave tot 2030….Graveon.
Koketteren met verleden; neuzelen over toekomst

Mocht u zich afvragen waarom onze gemeente gekozen heeft voor De Maasdriehoek als huisorgaan waar ze haar eigen informatie op haar eigen voorwaarden aan de burger kan slijten, kan het dienstig zijn om met de editie van 27 augustus (pagina 9) mee te dromen over een feest van onze gemeente over 12 jaar. Grave is in 2025, volgens het ingehuurde bureau Haskoning, een ‘Vitale vestigingsgemeente aan de Maas’ en daar steek je de vlag voor uit. Omdat het bijna de draagwijdte heeft van het paasmysterie zullen zelfs onze  sceptici dan om het hardst hun ‘halleluja’ scanderen. Heeft ze toch maar voor elkaar gekregen, onze Assepoestergemeente. Halleluja! Parel aan de Maas. Halleluja!
Als je verdisconteert dat deze structuurvisie, want daar hebben we het over, straks het credo moet zijn achter de bestemmingsplannen, wordt het enthousiasme nog eclatanter; een toekomst gloort van netjes geregelde en eerlijk bedeelde rechten. Halleluja! De opgewarmde prak voor het centrum, het broddelwerk voor het buitengebied en de doos van Pandora voor ’t Wisseveld zullen voltooid verleden tijd worden. Halleluja!
Zeven pijlers schragen de door Haskoning verknipte en geplakte hemel op aarde. Als je die pijlers op de korrel neemt, begint het visioen al gauw te tanen. Zeven keer lees je, als je echt  leest, meer van wat we al zo vaak gehoord hebben. ‘Grave versterkt haar karakter als historische vesting’.(1) ‘Grave is een aantrekkelijke woongemeente’.(3) ‘Grave glinstert; een waardevolle toeristische pleisterplaats’.(4) ‘Grave stimuleert haar werkgelegenheid’.(5) ‘Grave versterkt haar groen- en waterstructuur’.(7) Ook ‘zet Grave in op de vitaliteit van de kernen’(2) en ‘is Grave goed bereikbaar’.(6)
Dat ‘Grave glinstert’ hadden we overigens al mogen opmaken uit een deelstudie; waarin ons bestuur de ambitie wil uitstralen ‘een waardevolle toeristische pleisterplaats’ te willen zijn.

Wat Grave vergeet er bij te dromen, is de bekostiging. En daar zit de ene grote achilleshiel; Grave komt, zo leert de ervaring, zelden verder dan wat vage plannen die voor alle gemeentes zo van het internet geplukt kunnen worden. Gebrek aan financiën maar meer nog gebrek aan ambitie. Het volstaat niet je dromen ambities te noemen. We hebben het al vaker gehad over het vestigingsklimaat. Grave kan daar hooguit over dagdromen maar zit tegelijk met een aantal nachtmerriedossiers die landelijk (en europees) ontnuchterend werken op ondernemers met plannen: ‘Overal beter dan in Grave!’ Dit is trouwens de tweede achilleshiel; om geloofwaardig een structuurvisie te kunnen (laten) opstellen, zal ons bestuur eerst moeten laten zien hoe het de imagoschade denkt te repareren na meer dan een kwart eeuw wegpest- en doormodderbeleid.
‘Een aantrekkelijke woongemeente’ is het inderdaad op dit moment (nog) voor de mensen die er wonen en voor wie het zich kunnen veroorloven. Maar Grave heeft zijn jeugd daarin laten barsten en is een krimpgemeente geworden. Dat bewustzijn klinkt niet door in het hallelujaverhaal, evenmin als enig zicht op hoe onze gemeente de doodlopende weg weer open denkt te gooien.
Een zelfde verhaal over toerisme. Een zelfde verhaal over werkgelegenheid. Bedrijven weggepest, Visio op het nippertje niet weggetrokken, Grave als het sufferdje waar ‘het mooie handje’ nog altijd niet mag weten wat ‘het lelijke handje’ doet. Klinkt politiek niet echt volwassen en toekomstbestendig.
De bereikbaarheid. Nog zo’n verhaal. Naar Nijmegen en Den Bosch okay, maar Mill en Cuijk (en Boxmeer), onze samenwerkingspartners? Zelfs onze ambtenaren balen ervan sinds de samenwerking. 
Natuurlijk kun je zo’n structuurvisie niet alleen aan de slogans ophangen. Wil ik ook niet maar in de uitwerking zie ik enkel meer van hetzelfde. Ik heb naarstig gezocht naar zaken die ik niet allang gelezen had en waarvan ik met heel veel Gravenaren gedacht heb: ‘Zal wel.’ Ik heb weinig meer gezien dan wat je altijd in dit soort ‘blauwdruk’-plannen ziet. Heel veel geduldig papier, strategisch gevuld met een minimum aan letters en inhoud. Heel veel mooie ideeën zonder de minste verwijzing naar de mogelijkheden om ze te verwezenlijken, laat staan naar de wegen waarlangs. Ze stoppen waar de politiek zou moeten beginnen: goede plannen en doelgericht beleid. Politiekachtige prietpraat zet immers geen zoden aan de dijk… Waar Grave om zit te springen, zijn niet de glossyachtige boekwerkjes met mooie foto’s, politieke dooddoeners en snelle lay out. Waar het aan schort: gewoon politiek handwerk uit de tijd dat vakmanschap meesterschap was. Kom daar eens om in Grave. Gelukkig hebben ze de Maasdriehoek nog…

Een gedachte over “Bespreken Structuurvisie in Stadhuis.

  • Harry C.A. Daudt

    Met het stuk van de hand
    van Ben Bongaards,
    ben ik het eens.
    Het heeft me daarom
    weinig moeite gekost
    om me gisteravond
    niet te laten verleiden
    bij en door de presentatie
    van het (zoveelste)fraai
    geillustreerde en gecoverde rapport van nu:
    het 'bureau Haskoning'.

    Op de muzikale vraag:
    'Wie gaat dat betalen,
    soete,lieve Gerritje'
    is maar een antwoord:
    'DE GRAAFSE INWONER'.

    Heren/Dames Bestuurders,
    luister naar de hit
    van ene Marco Borsato:
    'De meeste dromen zijn bedrog'; kijk in de spiegel
    en stel vast,dat er NU
    heel wat
    aan te pakken valt:
    Het Wisseveld,
    De afronding van
    de uit uw gezichtsveld
    weggedreven ark
    'Prinses Margriet',
    zonder ondernemer
    en last but not least:

    HET HART VAN GRAVE,
    dat zo bloedt,
    dat de inwoners van
    het appartementencomplex
    de tranen
    in de ogen springen
    en elke dag
    niet zonder zakdoek
    hun verhuisverhaal vertellen.
    Laat uw hart spreken,
    niet uw maatkostuum;
    het zijn:
    'des keizers kleren';
    voor wie nog
    in 'Graafse Sprookjes'
    gelooft.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *