Grave Lokaal

Snel antwoord over stand van zaken Hart van Grave.

Aanleiding voor Keerpunt 2010 om dringende vragen te stellen:

Via allerlei kanalen, van Vereniging van Eigenaren en krantenartikelen tot achterbanleden, kregen we vragen en opmerkingen. Toen ik op zondagmorgen, na mijn kostersdienst in de Sint Elisabeth, de nodige bestrijding van wateroverlast activiteiten in de HEMA en andere winkels  zag en het alarm vanuit het Hart van Grave  nog steeds loeide werd het voor mij duidelijk dat er meer duidelijkheid moet komen over de gemeentelijke rol bij diverse zaken.

In verband met de keuze van het college om de beantwoording op deze wijze te doen en de actualiteit wordt de nieuwsbrief nu al gepubliceerd.
 
Vandaag nog kreeg ik per kerende e-mail een reactie, waarvoor hulde!
 
Stand van zaken Hart van Grave, voortgang (2)

Door de fractie Keerpunt 2010 zijn vragen gesteld over de ontstane situatie rond het project Hart van Grave. Dit naar aanleiding van het faillissement van HKM-realisatie en Van der Horst Vastgoedinitiatief. Omdat dit onderwerp inmiddels ook de belangstelling heeft in bredere kring hebben wij er voor gekozen de beantwoording plaats te laten vinden via deze RaadsledenNieuwsbrief. Voor recente informatie over dit onderwerp verwijzen wij ook naar de RaadsledenNieuwsbrieven die verschenen in juni en juli (nummers 16 en 18).
 

Veiligheid

Onlangs hebben wij geconstateerd dat een aantal delen van het complex in gebruik is genomen terwijl de bouwwerkzaamheden nog niet gereed zijn (nog niet opgeleverd). Dit heeft er toe geleid dat de (brand)veiligheid voor een aantal delen in het complex niet gegarandeerd kan worden. Het gaat hierbij niet alleen om de ondergrondse parkeerkelder maar ook om een aantal appartementen.
Wij zijn verheugd te constateren dat de Vereniging van Eigenenaren (VvE) er alles aan doet om deze ituatie zo snel als mogelijk is te beëindigen. Wij hebben met de VvE en met de brandweer bekeken met welke tijdelijke voorzieningen het gebruik van deze woningen toegestaan kan worden, zonder dat de veiligheid in het geding komt (voldoen aan de minimale voorschriften voor de (brand)veiligheid). Een aantal van deze (tijdelijke) voorzieningen zijn, in opdracht van de curator,inmiddels al aangebracht. In de loop van deze week en volgendweek zullen de overige zaken uitgevoerd worden.
 
Het gaat hierbij met name om voorzieningen voor de toegang tot de bergingen en voorzieningen voor de noodtrap. De voorzieningen die moeten worden getroffen in de parkeerkelder zijn inmiddels ook inzichtelijk enz ijn door de VvE voorgelegd aan de curator.
Inrichting openbaar gebied

Wij zijn met Van der Horst Vastgoedinitiatief overeen gekomen dat de inrichting van het openbaar gebied in en rondom het plangebied wordt uitgevoerd door Van der Horst.
Na het gereedkomen wordt dit gebied dan teruggeleverd aan de gemeente. Het ‘inrichtingsplan openbare ruimte’ dat in opdracht van de ontwikkelaar wordt opgesteld, is nagenoeg gereed en wordt door de gemeente getoetst aan het

Programma van Eisen en aan het beeldkwaliteitsplan.

Door het faillissement van Van der Horst wordt deze aanleg nu vertraagd. Op dit moment zijn we in afwachting van de curator die zo spoedig mogelijk uitsluitsel zal geven over een eventuele overnamekandidaat.
Rol gemeente
 
Wij snappen dat deze situatie uitermate vervelend is, niet alleen voor de bewoners van het Hart van Grave maar ook voor de plaatselijke ondernemers die in of rondom het complex hun bedrijf hebben.
 
Hier en daar vangen wij geluiden op dat de gemeente een voortrekkersrol zou moeten spelen in het oplossen van de ontstane situatie. Daar willen wij als volgt op reageren.
 
Uit bovenstaande mag blijken dat wij op dit moment als medebelanghebbende geen regie- of voortrekkersrol kunnen spelen in de oplossing van de ontstane situatie.
 
Onze claim richting Van der Horst strekt zich uit over de herinrichting van de omgeving, de bestrating, en werkzaamheden buiten het plangebied. (ontstane schade door bouwverkeer), de archeologische afwikkeling en de eventuele planschadeclaims door omwonenden.
 
Vanuit het feit dat wij mede-belanghebbende zijn, kunnen wij op dit moment niet in het proces treden waar de curator verantwoordelijk voor is. De faillissementsafwikkeling kunnen en mogen wij – ook in ons eigen belang – niet verstoren. Wel kunt u er van verzekerd zijn dat wij ontwikkelingen op de voet volgen en daar waar mogelijk is ondersteunen wij de VvE en ondernemers die in de problemen komen zo veel als binnen de ontstane situatie mogelijk is.
Tot slot nog twee andere onderwerpen die ook nog spelen rond het project Hart van Grave.
 

Carillontoren

 
Bij het sluiten van de koopovereenkomst tussen de gemeente Grave en Van der Horst, is afgesproken dat de gemeente eigenaar blijft van de carillontoren op het Torenplein. Wij zullen, zodra de curator het terrein vrij heeft gegeven, de toren gaan opknappen.
Voor de functie van de toren wordt aan de hand van de resultaten uit de
brainstormsessie (werkgroep), een voorstel uitgewerkt. Dat voorstel zal u naar verwachting dit najaar bereiken.

Historisch stadhuis

Het historisch stadhuis maakt geen onderdeel uit van het plangebied van Hart van Grave. De gemeente heeft HKM-realisatie opdracht gegeven voor de renovatie van het historisch stadhuis. De opdracht hiervoor was nog niet afgerond.
Momenteel onderzoeken wij op welke wijze deze renovatie kan worden afgerond. Mocht daartoe aanleiding zijn dan zullen wij u verder informeren.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *