Grave Lokaal

Jaar voorwaardelijk celstraf geëist tegen Ghb-verslaafde die Camille Haans in Grave doodreed.

OMROEP BRABANT BERICHT.

Laatst gewijzigd: maandag 8 juli 2013 – 17:40 | Auteur: Jolien van de Griendt
DEN BOSCH – Tegen een 29-jarige man uit Grave is maandag in de rechtbank in Den Bosch één jaar voorwaardelijke celstraf geëist met een proeftijd van drie jaar. Hij wordt verdacht van het doodrijden van de 15-jarige Camille Haans. De ghb-verslaafde verdachte moet zich op laten nemen in een afkickkliniek en mag vijf jaar niet meer rijden, zo eiste justitie. Als hij niet afkickt, moet hij 240 uur werkstraf doen.
Het ongeluk gebeurde op 22 maart vorig jaar in Grave. De man schepte Camille met zijn auto toen ze met haar fiets de Elftweg overstak. Camille overleed later in het ziekenhuis. De man wordt er ook van beschuldigd dat hij eerder iemand heeft mishandeld en dat hij heeft getankt zonder te betalen.

Verslaafd
Volgens justitie was de man tijdens het ongeluk onder invloed van GHB. De dosis die hij had ingenomen, is goed voor een ‘coma-achtige slaap’. Justitie vindt het onverantwoord dat de verdachte zo ver onder invloed was van drugs. Tijdens de rechtszaak maandag bleek dat de man nog steeds zeer zwaar verslaafd is aan GHB en speed.

De man heeft inmiddels acht pogingen gedaan om af te kicken, maar het is hem nog niet gelukt. Hij neemt elke twee of drie uur GHB in. De ouders van de verdachte maken zich grote zorgen, omdat hij zich ‘in de vernieling’ stort. Justitie deelt die zorgen: “Het gaat keihard mis als verdachte niet word behandeld. Hij moet daarom worden opgesloten in kliniek, anders gaat het fout”, zei de officier.

Ongeluk
Ook reed de man ongeveer twintig kilometer per uur te hard, maar volgens berekeningen van de politie zou Camille ook geraakt zijn als de man zich wel aan de toegestane snelheid van tachtig kilometer per uur had gehouden.

Camille stak over op een plek waar een dubbele streep langs de weg stond. Ze mocht daar dus eigenlijk niet zomaar oversteken. Het was wel algemeen bekend dat veel fietsers daar toch overstaken. De verdachte wist dit ook, maar hield er op dat moment geen rekening mee.

De auto waarin de verdachte tijdens het ongeluk reed, had veel mankementen. Het antiblokkeersysteem (ABS) deed het niet en het stuur functioneerde niet volledig.

‘Beauty en brains’
De ouders van Camille kwamen maandag ook aan het woord. Het was een emotioneel moment. Ze omschreven hun dochter: “‘Ze was zondagskind, beauty en brains. Wie Camille ontmoet had, vergat haar niet meer”, vertelden ze. “Het was bekend dat de dader roekeloos door het dorp reed. Het was een kwestie van tijd dat zoiets zou gebeuren. En nu wordt uitgerekend onze dochter hiervan slachtoffer.”

Over twee weken volgt de uitspraak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *