Grave Lokaal

De toekomst van de Graafse Binnenstad.

In het  Palazzotheater kwamen vele ondernemers uit de detailhandel, horeca en dienstverlening bij elkaar om geïnformeerd over het vormen van een ondernemersfonds als financiële basis voor het pas opgerichte centrummanagement. Als oud-voorzitter van Graveon deed het me deugd dat het centrummanagement steeds meer gaat leven in Grave. Nu is er gelukkig wel draagvlak voor het centrummanagement. Toen was Grave en de Gemeente er nog niet rijp voor.

Gerard Adams krijgt als wethouder in Valkenswaard een cheque van de Kamer van Koophandel voor het centrummanagement in die plaats.
Nu gaf hij mede het groene licht in Grave voor dit centrummanagement.

(Uit mijn archief)


Onder leiding van Nico Schouten kan er iets moois tot stand komen. 

Stefan van Arle van het buro BRO gaf een duidelijke uiteenzetting, die ook terug te lezen is op de website van Graveon, over de te nemen stappen. In meer dan 100 gemeenten is al een vorm van centrummanagement actief. Op 25 juni kunnen 120 ondernemers uit het betreffende koopvierkant, Hamstraat en gedeelte Trompetterstraat tot Lunette inclusief het Arsenaal hun stem uitbrengen om dit ondernemersfonds in te voeren.
Het basisbedrag zal minimaal 200 euro zijn. Het maximumbedrag 400 euro. Het wordt een samenwerking van alle bij het centrum betrokken partijen. Gezamenlijk wordt er een visie en ambitieniveau vastgesteld. Het wordt een zgn. reclamebelasting met WOZ waarde gebruikersdeel als basis. Iedereen met reclame aan de gevel moet betalen. De gemeente gaat de “belasting” innen en zal waarschijnlijk rond de 5% kosten in rekening brengen. Het restant bedrag gaat een op een over naar de stichting. Met de marktkooplieden wordt nog overleg gevoerd in het kader van De Markt van de Toekomst. Verder wordt iedereen automatisch lid van Graveon. Voor deelnemers aan het centrummanagement vervalt de aparte contributie voor Graveon.

Iedereen gaat betalen, winkeliers, horeca, dienstverlening enz. De gemeente is geen lid. Er moet nog wel een verordening door de raad worden vastgesteld voor de komende drie jaar. Als op 25 juni 50 % plus een van de uitgebrachte stemmen voor is wordt het ingevoerd. Er is geen percentage stemmen dat moet worden uitgebracht vastgesteld. De notaris houdt in het stemlokaal, het Palazzo Theater, toezicht op het verloop van de twee stemrondes. Zowel ’s middags en ’s avonds kan er gestemd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *