Clownsclub op koopzondag in Grave.

Winkels open op 5 mei

GRAVE – Zondag 5 mei wordt in Grave een koopzondag gehouden. De leuke, historische winkelstraatjes met de aparte winkeltjes zullen weer druk bevolkt zijn. Deze zondag is extra bijzonder door het optreden van 22 clowns, die deel uitmaken van de Clownsclub Nederland.

Oud-Gravenaar Paul Derksen (op de foto in het midden) is al een tijdje lid van deze club, die in 2004 in Breda werd opgericht. Het idee ontstond na een straatoptreden met diverse clowns. De deelnemers kwamen met elkaar in gesprek en vonden dat ze heel wat van elkaar konden leren. Dit resulteerde in de Clownsclub Nederland.

Professioneel
Paul: “Er zijn weekends georganiseerd, waarbij allerlei aspecten van het clown-zijn aan de orde kwamen. Je keek naar elkaar tijdens optredens, er werden workshops georganiseerd en dat werd steeds professioneler. Weer later kwamen er ervaren clowns bij, die opdrachten gaven om uit te voeren. Improvisaties kwamen erbij. Maar ook praktische zaken als de prijs die je voor een optreden kunt vragen, de opbouw van een act. Er kwamen steeds meer beginnende clowns bij. Op dit moment zijn er tweehonderd leden. Het contact verloopt via e-mail. Alle leden, verspreid over het hele land, kunnen op die manier elkaar desgevraagd helpen.”
Het nieuws wordt verspreid via de website www.clownsclubnederland.nl

Lachen
“Zondag zijn we dus in Grave”, gaat Paul verder. “We ontbijten samen en doen ontspanningsoefeningen. Daarna nemen we het programma door en maken afspraken. Gerrit van den Braak, van het gelijknamige fietsenbedrijf in Escharen, zorgt ervoor dat we, dwars door het Estersveld, naar het centrum kunnen fietsen. Dat wordt lachen tijdens het winkelen. Dat kan ik je beloven”, klinkt het enthousiast. “In onze club treden veel clowns op in verzorgings- en verpleeghuizen. Maar ook in tehuizen voor verstandelijk gehandicapten. Er zitten ook een paar cliniclowns  en variaclowns bij. Die laatste groep speelt regelmatig voor mensen met dementie. Enkele leden reizen in hun vakantie naar Polen, Afrika of Vietnam en treden daar op in kindertehuizen en ziekenhuizen. Onze leden zijn enorm gemotiveerd. Even een lach op het gezicht van een ziek kind kan zoveel goeds doen.”

Optredens in Grave
Enkele leden hebben van hun hobby hun beroep kunnen maken, maar de meesten vinden het gewoon te gek om ergens op te treden. Zondag in Grave zorgen Nathalie van den Heuvel van De Gouden Leeuw en Bas van Kuppeveld van de Grenadier voor eten en drinken. Jeroen Mol van Vlaailand Nijmegen zorgt voor vlaaiverrassingen. Elke vorm van sponsoring wordt door de clowns met een brede glimlach aangenomen. De optredens in het Graafse centrum vinden plaats tussen half één en half vijf.

Freddy Klooté

Uitgegeven: 04 mei 2013

Land van Cuijk: 21 clowns van Clownsclubnederland bivakkeren een weekend op camping de Tienmorgen in Beers. Clownsclubnederland bestaat al 10 jaar. En bestaat uit clowns die zowel hobbymatig als professioneel bezig zijn. Een ding hebben ze gemeen en dat is dat ze als clown mensen in beweging willen brengen en contact maken, mensen van het leven laten genieten en met respect een emotie proberen los te maken. Sommige van deze clowns zijn Cliniclowns of variaclown anderen doen het clownspelen puur voor de lol in hun vrije tijd om er anderen mee te plezieren. Zo ook Peter Franken uit Rotterdam, hij is 56 jaar oud en al 5 jaar lid van de clownsclub. Hij speelt zijn rol als clown, in padvinders outfit en rode clownsneus, vooral vrijwillig bij instellingen die het minder breed hebben. Vooral voor dementerenden en kinderen met een verstandelijke beperking .”Het geeft mij zo een voldoening.” zegt Peter “Je moet wel wat in huis hebben om clown te kunnen zijn, het is geestelijk soms erg zwaar en als je dan zelf al niet lekker in je vel zit valt dat niet mee.” Dit jaar gaat Peter met een groep van 17 clowns naar Bosnië naar een kidsfestival om daar kinderen met een oorlogstrauma te vermaken. Hij heeft daarvoor 1500 knuffels ingezameld om mee te nemen. 
Ieder jaar gaat Clownsclubnederland met een groepje clowns op weekend. Elkaar ontmoeten en samen clownspelen is dan de basis. Vrijdag avond kwamen ze aan en hebben eerst gezellig bij gekletst. En zaterdag morgen was er een GPS-tocht uitgezet. In de middag was er een detective spel waar mee hints konden worden verdient om de moordenaar in het spel op te sporen. Zaterdagavond werd er iedereen naar Sint Hubert gebracht naar Bowlingcentrum” Erica” voor een partijtje discobowlen. Dit alles werd beschikbaar gesteld door Mooilandvancuijk.nl en Restaurant en bowlingcentrum “Erica”. Wat een erg leuke avond werd. Zondag zullen de clowns aanwezig zijn in het centrum van Grave om het winkelende publiek te vermaken. Het is dan namelijk koopzondag in Grave. Ook hier is Mooilandvancuijk.nl aanwezig. 

Categorie Evenementen nieuws
Auteur Marieke van Dijk
Social media

  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: