Grave Lokaal

Kerkbestuur houdt kerk Gassel open.

Bestuur houdt kerk Gassel open 

Deze maand spreekt de Graafse politiek meermaals over bouwmogelijkheden in de gemeente. De raad buigt zich over het plan van het bureau Haskoning/DHV met betrekking tot het zo optimaal mogelijk invullen van het  zogenaamde woningcontingent. Eén van de genoemde ‘inbreidingslocaties’ raakt aan de 
’toren’ Gassel, namelijk het Julianaplein. 
Kerkbestuur: toehoorder 
Uit de (openbare) stukken blijkt dat de aanpak van de pastorie en omgeving voorrang verdient volgens de planontwikkelaars. De gemeente Grave en het bisdom van ‘s-Hertogenbosch zijn met elkaar en met Gasselse partijen in gesprek. Het kerkbestuur is daarbij toehoorder in de persoon van de heer Pieter van de Ven, portefeuillehouder vastgoed. 
Kerkgebouw niet in de plannen opgenomen 
Het kerkbestuur heeft op 11 april vergaderd over de plannen die via de website van de gemeente in te zien zijn. Het bestuur stelt zich ten doel dat ontwikkelingen gunstig moeten uitvallen voor de parochie. Het (zolang mogelijk) openhouden van de Sint-Johannes de Doperkerk is daarbij uitgangspunt. Belangrijk is dat het kerkgebouw nu niet in de planontwikkeling is betrokken. Het bestuur wil daarover geen enkel misverstand laten bestaan. Sloop van de monumentale pastorie, die te kampen heeft met achterstallig onderhoud, is evenmin aan de orde. 
Een oud besluit 
Het vorige bestuur, dat nog over de inmiddels opgeheven pastorale eenheid “Emmaüs” ging, heeft geruime tijd geleden reeds ingestemd met (bouw)plannen voor het terrein achter de pastorie. Daarmee zou de lening waarmee destijds een deel van de restauratie van de kerk is betaald, afgelost kunnen worden. Deze oude schuld bij het bisdom is inmiddels ‘voorgeschoten’ door de parochie. 
‘Gasselse’ oplossing 
De gemeente Grave heeft het Julianaplein in het hart van het dorp nu echt in beeld. Als de procedures geen vertraging oplopen, komt een goede en ‘Gasselse’ oplossing rond de pastorie snel tot stand. Daarmee wordt bedoeld dat er door de betrokken Gasselse partijen gekeken wordt naar de behoefte en het karakter van het dorp, zodat hetgeen uiteindelijk tot stand wordt gebracht bij de lokale gemeenschap past. 
Meer informatie 
Het kerkbestuur mengt zich niet in het politieke debat. Informatie over de plannen is openbaar en via de gemeente op te vragen. Vragen en opmerkingen die de parochie raken, kunnen gesteld worden aan het kerkbestuur. De heer 
Pieter van de Ven is woordvoerder. Op de website www.st-elisabethparochie.nl staan de contactgegevens. In het menu Actueel/nieuws worden berichten ‘heet van de naald’ geplaatst. 
Het kerkbestuur 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *