Grave Lokaal

Arena wint kort geding tegen gemeente Landerd (update)

E-mailadres
Arena wint het kort geding van de gemeente Landerd.

Arena wint het kort geding van de gemeente Landerd.


‘De persvrijheid zegeviert’
LANDERD – Weekblad Arena houdt de gemeentepagina’s van Landerd nog tot minimaal 1 juli. Dat heeft rechter Zuidema dinsdagochtend bepaald. De gemeente moet voorlopig het contract onder dezelfde voorwaarden voortzetten. Tevens zijn de proceskosten voor rekening van Landerd.
Uitgever Tekst & Uitleg spande een kort geding aan om publicaties van het gemeentelijke nieuws in weekblad Arena af te dwingen, nadat het Landerdse college van B en W eind februari als donderslag bij heldere hemel het contract ontbond. Beiden partijen ontmoetten elkaar gisteren in de rechtszaal. Tijdens de zitting wist Marijn Engelen, de advocaat van Tekst & Uitleg, de rechter ervan te overtuigen dat de gemeente fout heeft gehandeld. Genoeg reden voor Zuidema om de beslissing van Landerd terug te draaien.

Achtergrond
Op het hoogtepunt van de Q-koorts in 2010 verleende de Brabantse gemeente Landerd een vergunning voor de bouw van een nieuwe geitenstal in Zeeland. De gemeenteraad hield begin januari een raadsenquête om te achterhalen hoe deze beslissing tot stand is gekomen. Tijdens het verhoor gaf een ambtenaar onder ede aan geen contact te hebben gehad met de provincie Noord-Brabant. Weekblad Arena had stukken waaruit bleek dat het tegendeel waar is en schreef dat de betreffende ambtenaar meineed had gepleegd. “Met deze uitspraak zijn we wellicht op de stoel van de rechter gaan zitten”, zegt hoofdredacteur Sergio Boutkan. “Feit blijft echter dat de ambtenaar tot tweemaal toe onder ede heeft gelogen.”

Oordeel
Rechter Zuidema onderschrijft Boutkans lezing. In het vonnis staat dat de kop ‘Ambtenaar pleegt meineed’ niet passend was, maar dat de inhoud van het artikel de kop nuanceert. “Deze inhoud sluit aan op andere in de media en in het geding gebrachte berichtgeving, waartegen de gemeente geen bezwaar heeft gemaakt”, stelt Zuidema. Verder onderkent de voorzieningenrechter het grote belang van vrije meningsuiting. “De tekortkoming is niet van dien aard of betekenis dat de gemeente op grond hiervan gerechtigd is de jarenlange samenwerking per direct te laten eindigen”, oordeelt hij.

Persvrijheid
Hoofdredacteur Sergio Boutkan is blij met de uitspraak. “Enerzijds omdat de gemeentepagina’s voor weekblad Arena behouden blijven”, zegt hij. “Maar vooral omdat de rechter heeft geoordeeld dat kritische journalistiek niet door een overheidsinstantie aan banden mag worden gelegd. De persvrijheid heeft gezegevierd.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *