Grave Lokaal

Arena: Brede scholen Grave weer in de wacht.

Raadsvergadering vol verrassingen.


GRAVE – Bij aanvang van de vergadering regende het al aankondigingen van moties en amendementen. Meestal de opmaat voor levendige discussies en veel hoofdelijke stemmingen. Afgelopen dinsdagavond was het in het Graafse stadhuis niet anders.

Soms neemt de raad het publiek mee op onverwachte paden, vol verrassingen, onmogelijk geachte wendingen, en met schorsingen. Veel schorsingen. Het inmiddels uitgemolken punt van de bouw van twee brede scholen, in Oost (Sprankel en Hartenaas) en in West (Raamdonk en Wegwijzer), was in de commissievergadering geen onderwerp van discussie meer. Dat wordt even stemmen en de eerste palen kunnen de grond in. Zou je denken. Rob Bannink(VVD) dacht daar anders over. Hij diende een amendement in met twee opdrachten voor het college. De realisatie in West kon beginnen en voor plan Oost moesten burgemeester en wethouders in overleg treden met beide schoolbesturen (Optimus en Invitare) “om bovengenoemde ontwikkelingen te bespreken en eventuele standpunten omtrent de locatie Oost nader te bezien”.

Opiniestuk
Algemeen Directeur Marc van Baast(Optimus) had ergens een opiniestuk gepubliceerd, waardoor een en ander in een ander daglicht kwam te staan. Zei de VVD. De andere raadsleden wisten van niets. Dat is moeilijk praten dan. In zo’n patstelling is de wethouder, in dit geval Gerard Adams, meestal de klos. Hij voelde er niets voor om het plan in stukken te knippen. Hij had liever een eensluidend besluit, over het totaalplan. Omdat ergens het dalend aantal leerlingen ter sprake was gekomen en dat bij de nieuwe ontwikkelingen werd ondergebracht, kwam Matt Cruijsen(CDA) met een wel heel bijzonder en vooral optimistisch verhaal: “Onlangs is de elektriciteit een paar uur uitgevallen. Dat levert dan vaak negen maanden later een geboortegolf op”. Dat leverde hem een lachsalvo van de publieke tribune en duidelijkheid bij zijn collega’s op. Het CDA wilde dat het plan doorging zoals het college dat had voorgesteld. 

Open doekje
Onverwachte zaken zijn nu eenmaal niet uit te sluiten. Een tweede open doekje viel hem ten deel, toen hij een eventueel weer uitstellen van het scholenplan, betrok in zijn motivatie om in 2002 raadslid te worden: “Ik had er moeite mee dat er in Grave nooit iets beslist werd”. Theo Reijnen (Trots) en Jacques van Geest(VPGrave) schaarden zich achter het amendement. Jacques Leurs (Keerpunt 2010) had een vooruitziende blik. Hij wilde het plan West door laten gaan, in verband met de recente ontwikkelingen op het gebied van de kinderopvang. Per 1 juli moeten de gebouwen aan de Mgr.Borretweg officieel verdwijnen. Dus wilde hij plan West met voorrang laten starten. Een toevoeging aan het VVD-amendement dus. Op het CDA na, dat bleef tegensputteren, kon iedereen zich in de toevoeging van Leurs vinden. Maar ja, een gewijzigd amendement moet ook als zodanig op papier staan. Dus na de derde schorsing van de avond kon er eindelijk gestemd worden. Uitslag 7–7. De publieke tribune hield het niet meer droog. Ook de raadsleden konden hun lach nauwelijks bedwingen. De burgemeester zat echter met de gebakken peren. Wat nu? Dat resulteert meestal in een schorsing. Dus ook nu. Na ampel overleg met de griffier bleek dat bij het staken van de stemmen bij een amendement, het amendement het niet gehaald heeft. Dan maar het voorstel van het college in stemming gebracht. Die uitslag liet niets te raden over: 11-3 tegen het voorstel. Het plan Brede Scholen is weer terug bij af, al is nu wel zeker dat, als er begonnen wordt, plan West als eerste aan de beurt komt.

Freddy Klooté

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *