De Arena schrijft: Gemeentesecretaris Rheden beoogde opvolger Sjoukje Haasjes.

De voorzitter van de vertrouwenscommissie, Anja Henisch.

De voorzitter van de vertrouwenscommissie, Anja Henisch.


Gemeentesecretaris Rheden beoogde opvolger Sjoukje HaasjesGRAVE – Na twee jaar waarnemend burgemeester te zijn geweest is voor Sjoukje Haasjes de tijd gekomen om te vertrekken. Een vertrouwenscommissie uit de Graafse raad ging op zoek naar een opvolger. Afgelopen dinsdagavond was het zover. De vertrouwenscommissie van de raad, onder leiding van LPG-fractievoorzitter Anja Henisch, was klaar met haar werk. Na een besloten raadsvergadering volgde om 22 uur de bekendmaking aan het volk. Een zichtbaar aangeslagen (of zieke?) Sjoukje Haasjes meldde het een eer te vinden dat de raad Lex Roolvink voordroeg om haar op te volgen. 
Na afloop van deze korte ceremonie, die waarschijnlijk wegens het late tijdstip, door slechts een handvol inwoners werd bijgewoond, gaf Anja Henisch tekst en uitleg: “Het was een enorme klus om uit 38 goede kandidaten de juiste burgemeester voor Grave te vinden. Onze keuze is op Lex Roolvink gevallen. Hij is momenteel secretaris in de gemeente Rheden en woonachtig in Rozendaal. De heer Roolvink is 55 jaar en gehuwd. Hij heeft als secretaris een geweldige bestuurlijke ervaring van twintig jaar. Belangrijk vonden we ook zijn ervaring met regionale samenwerking, want ook Grave zit daar momenteel volop in. Hij is breed georiënteerd, met interesses voor zeilen en American football. Wat dat laatste betreft, hij is voorzitter van de American Football Bond Nederland. Wat we ook belangrijk vonden was zijn gevoel voor humor. Hij vertelde dat hij voor en tijdens zijn sollicitatie in Grave was geweest. Hij heeft er gegeten en iets gedronken. De klik was er meteen. Dit prachtige stadje had zijn hart gestolen. Ook op toeristisch-recreatief terrein heeft hij in Rheden de nodige ervaring opgedaan en was bij diverse grote projecten betrokken. Het is een man die verbindingen kan leggen en houdt van communicatie met de inwoners.”

Nog geen interview 
Alle reden om de beoogde nieuwe burgervader te bellen. Helaas, een interview zit er nog niet in. Logisch eigenlijk: “Ik ben blij dat ik voorgedragen ben, maar ik heb nog drie belangrijke stappen af te leggen. Deze voordracht komt eerst bij de Commissaris van de Koning(in), vervolgens wordt hij beoordeeld door de minister van Binnenlandse Zaken, en als laatste geeft Hare Majesteit de Koningin haar mening. Als dat voorbij is, dan ben ik officieel burgemeester van Grave. Ik kan daarom nu nog niets zeggen, maar als de benoeming een feit is: I am all yours.” 


Veel ervaring
De commissie en uiteindelijk de hele gemeenteraad heeft duidelijk gekozen voor iemand die in het ambtelijk apparaat zijn sporen heeft verdiend. Niet zo gek, als je de geschiedenis van de afgelopen twintig jaar eens goed bekijkt. De ene secretaris na de andere moest verdwijnen. Naar de redenen kon men slechts gissen. Ik heb in mijn vorig beroep dertig jaar met de ambtenaren samengewerkt. Papieren die ik nodig had kwamen keurig op tijd. De sfeer was goed. Heb er twee nieuwe scholen mee gebouwd. Prima samenwerking. Tja, wat is er dan aan de hand? Was de pipeline tussen de ambtenaren en de raad dan niet optimaal? Was de aansturing van de chef (secretaris) niet in orde? Vragen waarop ik het antwoord niet weet. Hopelijk de beoogde nieuwe burgemeester wel. Dan heeft de commissie haar werk goed gedaan.


Freddy Klooté

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: