Grave Lokaal

Compliment voor bestuur Grave.

Gassel, 20 februari  2013
Betreft: Herzieningwoningbouwprogramma Gemeente Grave

Geacht college en geachte raadsleden,
Wij als initiatiefnemers van woningbouwplannen in Gassel willen langs deze weg  het bestuur van de gemeente Grave een groot compliment maken voor het feit dat  zij
RoyalHaskoning/DHV (hierna DHV) de  opdracht heeft  gegeven om een voorstel voor  herziening van het woningbouwprogramma voor de Gemeente Grave uit te werken. 

Zij toont hiermee haar intenties om uitwerking en vorm te geven aan de belangen en plannen van haar inwoners voor de komende moeilijke jaren. Lof ook voor Floris Marcus en  Bart Muskens  van DHV, die de opdracht met  de nodige voortvarendheid hebben opgepakt en er in zijn  geslaagd om in zeer korte tijd een voorstel uit  te werken in  goed overleg met alle initiatiefnemers. Voorwaar een sterk staaltje van vakmanschap.

Volgens ons is het uniek – in  ieder geval voor de gemeente  Grave – dat het gelukt  is om in  amper 3 maanden een schier oneindige dicussie  omtrent woningbouwplannen uit   het slop te trekken en duidelijk per  kern/kerkdorp richting te geven voor de komende 10 tot 15  jaar. 

Het grote winstpunt in de  totstandkoming van het  voorstel – ten  opzichte van  alle eerdere plannen – is dat het in nauw overleg met alle initiatiefnemers tot stand is gekomen. Er is  daardoor sprake van een groot draagvlak onder de plannenmakers. In principe  weet elke initiatiefnemer waar hij aan toe is en

waar zij rekening mee moeten houden bij de  verdere uitwerking van hun plannen. Natuurlijk is het zo dat niet alle initiatiefnemers voor woningbouwplannen in de gemeente Grave allemaal even gelukkig zijn met de uitkomst. Immers als de capaciteit van alle oorspronkelijke plannen tezamen het dubbele is van de verwachte  behoefte dienen er keuzes gemaakt te worden in aantallen en fasering zodanig dat vraag en aanbod in de komende jaren in balans blijven.

Als  het voorstel wordt aangenomen weten  niet alleen de initiatiefnemers waar ze aan toe zijn maar ook alle inwoners per kern/kerkdorp weten wat de  mogelijkheden en onmogelijkheden zijn en welk perspectief dit   biedt voor de midden lange termijn.

Bovendien sluit het onderzoek naadloos aan bij de diverse IDOP plannen die in  de loop van 2012 tot stand gekomen zijn. De inwoners van  de diverse kernen hebben immers tijdens  de IDOP bijeenkomsten de hoogste prioriteit gegeven aan duidelijkheid omtrent woningbouw voor alle doelgroepen. Dat deze
duidelijkheid zo snel na afronding van de IDOPS gegeven zou kunnen worden had niemand verwacht.

Het spreekt voor zich dat in  deze tijd van economische crisis – met als gevolg – stagnatie van de uitvoering van woningbouwplannen – de herziening van het woningbouwprogramma niet beter gepland had kunnen worden. 

Naar onze mening staan er diverse inwoners van de gemeente Grave in de 

startblokken om een eigen woning te kopen of te huren of zelfs te bouwen.Dat dit voor de gemeente een enorme economische impuls kan geven hoeft naar wij aannemen geen nadere toelichting.

De belangrijkste argumenten om het voorstel positief te steunen hebben   we hierna samengevat.

Voordelen: 

  • Duidelijkheid omtrent woningbouwprogramma per kern;
  • Groot draagvlak; 
  • Gezamenlijk belang initiatiefnemers per kem: goede afstemming;
  • Efficiente aanpak vervolgtraject;
  • Kostenbesoparend;
  • Kwaliteitsborging: Plannen zijn per kern geïnventariseerd. Bij  uitvoering hoeft niet  elkaar gewacht te worden;
  • Evenwichtige verdeling per kern/kerkdorp; 
  • Sluit naadloos aan bij acties IDOP plannen en update structuurvise;
  • Economische impuls  ondememers Grave en omgeving;
  • Mogelijkheden om meer voorzieningen in stand te houden worden vergroot;
Nadelen:Geen

Aandachtspunten: 

  • Uitvoering vraagt strakke begeleiding en en regievoering;
  • Jaarlijkse tussentijdse evaluatie voortgang  alle initiatiefnemers tezamen;
  • Periodiek overleg initiatiefnemers per kem;
  • Als het voorstel tot  herziening van het  woningbouwprogramma in de gemeente Grave wordt aangenomen begint het echte werk.
  • Om het proces van tekentafel tot uitvoering in goede banen te leiden is  het van  belang om de  regie bij een  professionele onafhankelijke partij onder te brengen.
  • In dit kader bevelen wij  van harte aan  dat de heren Florid Marcus en Bart Muskens in  ieder geval gedurende de eerste periode nauw betrokken blijven  als ter zake inhoudelijk en procesmatig zeer deskundige  coórdinatoren.
  • Zij kennen immers 0 alle plannen, alle initiatiefnemers met hun achtergronden en hebben de nodige ervaring opgedaan bij de uitvoering van vergelijkbare complexe vraagstukken.
  • Het  zou zonde zijn  als deze kennis  in het vervolgtraject niet optimaal ingezet kan worden.
Wij zien er naar uit om  aan de slag te gaan.

Met vriendelgke groet,

Initiatiefnemers Gassel
namens deze:

Ad van Spijk
Bert van de Lockant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *