Grave Lokaal

Wijkraad Binnenstad schrijft aan de raad.

Aan de gemeenteraad van de Gemeente Grave

Grave, 29 januari 2013  
Geachte raadsleden,  
In de bijlagen treft u het advies van de Stichting Graeft Voort omtrent de (her-)inrichting van de openbare ruimte betreffende het Binnenhof te Grave. Herinrichting omdat de vernielde bestrating hersteld moet worden en inrichting omdat in het Burgerinitiatief Behoud Binnenhof wordt gevraagd de huidige architectonische staat te behouden.   
De Wijkraad Binnenstad verzocht de St. Graeft Voort om alsnog (tussentijds) een advies uit te brengen. De eerste reden voor onze aanvraag voor een advies is, dat de Wijkraad Binnenstad het belang van zo’n advies gebaseerd op de kennis van de geschiedenis van Grave en Het Binnenhof in het bijzonder belangrijk vindt.
Een andere even belangrijke reden is voor ons, dat een voorstel van het college voor de herinrichting van de openbare ruimte rond Hart van Grave merkwaardig lang op zich laat wachten.
Opvallend is dat de behandeling van het burgerinitiatief Binnenhof steeds weer vooruitgeschoven wordt naar volgende vergaderingen om steeds verschillende redenen en dat de gemeenteraad daar steeds weer zonder commentaar mee accoord gaat. De Wijkraad Binnenstad ontvangt mails en telefoon van de burgers dat men er geen touw meer aan vast kan knopen. Het Burgerinitiatief was een uitgelezen kans voor het college nu (d.w.z. enige weken geleden al) met een voorstel te komen.  
Eerlijk gezegd begint het mij persoonlijk ook te duizelen en het gaat ook irriteren en ………..het is een kweekbak voor wantrouwen, in college en de raad! De vraag rijst namelijk,  wat nu toch de reden is dat het college maar steeds niet met een voorstel komt voor de herinrichting van de openbare ruimte rond Hart van Grave.   
De berichten die ons -meest terloops-  bereikten, mits je goed oplet tijdens het bijwonen van raads- en commissievergaderingen of goed kranten of weblogs leest zijn:
In het verleden schijnen er afspraken te zijn geweest tussen de projectontwikkelaar en de gemeente dat Van der Horst het Binnenhof zou ‘herinrichten’. Vervolgens kwamen uit verschillende bronnen berichten dat de projectontwikkelaar het gebied ‘Binnenhof’had “teruggegeven” aan de gemeente. Vreemd. En de gemeenteraad zwijgt, de burger weet niets. En dan volgt  eigenlijk begrijpelijk als reactie het burgerinitiatief.  Maar nog steeds, ondanks voortdurend vragen en inspanningen om suggesties aan te dragen, door alle belangengroeperingen, klankbordgroepen, en de Wijkraad Binnenstad, horen wij niets. Schuiven met vergaderdata merken wij op al een paar maanden. En eerlijk gezegd als klap op de vuurpijl volgt het advies van de wethouder -als waarnemend voorzitter- tijdens de vergadering commissie Ruimte van 22 januari 2013, dat het agendapunt Burgerinitiatief Binnenhof wordt verschoven naar de raadsvergadering van 5 februari 2013 en in 1 adem kondigt de wethouder aan dat het een advies is van het college om tijdens die raadsvergadering  op 5 februari een besluit te nemen om dat agendapunt door te schuiven naar de volgende cyclus. Het motief hiervoor, verklaart de wethouder, is dat op 26 februari een “speciale” bijeenkomst wordt georganiseerd. Na veel speurwerk kwam ik erachter dat dit een besloten raadsvergadering betreft inzake herinrichting Binnenhof (en misschien nog wel meer aanverwante onderwerpen). Initiatiefnemer en burgers niet op de hoogte gebracht of uitgenodigd dus.  
Geachte raadsleden, de burgers van de binnenstad Grave willen weten –geboren uit groeiend wantrouwen- wat precies de verplichtingen zijn van de gemeente Grave met de projectontwikkelaar Van de Horst inzake de herinrichting openbare ruimte Harte van Grave. Enkele summiere en globale financ. feiten zijn al bekend gemaakt.  Aan welke andere overige verplichtingen moet de gemeente voldoen, aan welke verplichtingen moet de projectontwikkelaar voldoen? En vooral per welke datum? Wat maakt, dat het college maar niet met een voorstel komt? Wat maakt dat er een besloten vergadering komt en niet een openbare vergadering? Om achter sommige feiten te komen staat het mij vrij een WOB-verzoek in te dienen. Dit biedt het college de kans weer 8 weken te vertragen (en zelfs dan nog  onvolledige informatie te verstrekken) en inmiddels tijdens de WOB procedure besloten vergaderingen te houden. Een paar simpele vragen stellen aan de raadsleden die bekend behoren te zijn met alle in’s and out’s leek mij een betere oplossing?   

Dan tot slot, en ook dit heeft alles te maken met vertrouwen en respect; Door verschillende journalisten (nota bene!) werd ik tijdens een bijeenkomst van Graveon vorige week opmerkzaam gemaakt op het feit dat vandaag, 29 januari 2013 om 16.00 uur een persbijeenkomst is gepland. (Of deze vandaag doorgaat of niet is hier niet van belang.)
Thema: Evaluatie voortgang bestuursaccoord. Vanmorgen heb ik een mail verzonden aan het college met daar in globaal genomen onderstaande opmerkingen:  
“Dit is een thema dat volgens een degelijke procedure dient te worden gepresenteerd aan respectievelijk:1e de gemeenteraad2e burgerparticipatieraad, wijkraden en andere belangengroeperingen3e aan de pers en ook aan bloggers uit Grave  Niet, beslist niet in de volgorde zoals die nu werd gehanteerd, moet informatie bij de burger komen. (Het zou overigens elegant zijn als het college u de betreffende mail doorstuurt.)  
Ik verzoek u, mij deze week nog antwoord te geven op bovengestelde vragen, ten behoeve van de bewoners van de Wijk Binnenstad, het gaat hen aan namelijk maar ook als informatie aan alle bewoners en ondernemers van Grave.    

Hoogachtend,  
H. Kruizinga
Wijkraad Binnenstad Grave

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *