Grave Lokaal

Brief van het college: bestemmingsplan en parkeerplaatsen aanleggen.

Op 20 november jl. besloot het presidium om ons voorstel voor de behandeling van het ontwerpbestemmingsplan Centrum, Grave niet op 18 december a.s. aan de raad voor te leggen. Eén van de aanleidingen daartoe was de opvatting in het presidium, dat onvoldoende rechtgedaan zou zijn dan wel gedaan zou kunnen worden aan de reacties, op ons voornemen om binnenkort een aanvang te maken met de aanleg van een aantal parkeervoorzieningen in de Binnenstad van Grave. 

Ter vergadering hebben wij u via een informatieve notitie over de achtergronden geïnformeerd. De voorzitter van ons college heeft in die vergadering aangegeven, dat nagegaan zal worden tot welke gevolgen dit besluit leidt.

Hoe om te gaan met zienswijzen op het bestemmingsplan.

In de genoemde vergadering van het presidium werden opmerkingen gemaakt over de inrichting van het voorbereidingsproces, in het bijzonder over de vraag of de indieners van zienswijzen gehoord dienen te worden over de ingebrachte zienswijze, c.q. over de reactie daarop van het college. 

In dat verband merken wij het volgende op:
“Sinds 2005 en met de inwerkingtreding van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) op 1 juli 2008 en afdeling 3:4 van de Algemene Wet bestuursrecht (Awb), is de verplichting van de raad om degenen die hun zienswijzen kenbaar hebben gemaakt, in een hoorzitting, in de gelegenheid te stellen tot het geven van een nadere mondelinge toelichting, komen te vervallen. De voorheen formeel in de
Wro vastgelegde hoorplicht hield overigens niet meer in, dan het geven van een toelichting op de ingebrachte zienswijze, zonder inhoudelijke aanvullingen.”

De huidige regeling voorziet erin dat een ieder in de gelegenheid wordt gesteld om binnen de termijn van de tervisielegging (zienswijzentermijn) zijn zienswijze schriftelijk of mondeling naar voren te brengen. Dit is geregeld in artikel 3.8 Wro en afdeling 3.4 Awb.

In de ‘Verordening op de raadscommissies 2012’ zijn de regels voor de commissie Ruimte vastgesteld. Hierin is onder andere bepaald dat een ieder die een zienswijze heeft ingediend de mogelijkheid krijgt om tijdig en voorafgaand aan een besluitvormende raadsvergadering in te spreken. In Grave kan dat door in te spreken tijdens de vergadering van de commissie Ruimte en tijdens de raadsvergadering waarin het voorstel tot vaststelling van het bestemmingsplan aan de orde is. 

De raad besluit met het vaststellen van het bestemmingsplan daarmee direct op de (verwerking van) zienswijzen. Mocht de raad het niet eens zijn met de inhoud van de vooraf door het college opgestelde zienswijzennota, dan kan de raad besluiten het bestemmingsplan gewijzigd vast te stellen. Deze werkwijze is de laatste jaren door de gemeenteraad gevolgd bij onder meer het bestemmingsplan voor de kerkdorpen (2011) en zeer recent nog bij het bestemmingsplan voor de woonwijken (november 2012). De handelwijze bij het bestemmingsplan voor de kom is hieraan identiek en voldoet aan de daarvoor gestelde juridische vereisten.

Wat zijn de gevolgen van uitstel van de behandeling tot 5 februari 2013.

Het presidium heeft daarnaast gevraagd naar de gevolgen van uitstel van de behandeling van het bestemmingsplan tot 5 februari 2013.Daarover informeren wij u als volgt:
“De gemeente is gehouden om bestemmingsplannen die ouder zijn dan 10 jaar vóór 1 juli 2013 geactualiseerd te hebben. Met de vaststelling van het bestemmingsplan Centrum, Grave op 5 februari 2013 zullen wij aan die verplichting voldoen.”
 
De voortgang in de werkzaamheden ter realisering van parkeerplaatsen.
 
Wij waren van plan om op 27 november a.s. een voorstel te bespreken ter gunning van het werk voor onder meer de locatie Mariakapel. De discussie die dit besluit kennelijk heeft opgeroepen is voor ons aanleiding geweest om de formele behandeling van dit voorstel door te schuiven naar de vergadering van het college van 4 december 2012
 
Het besluit tot gunning volgt op de aanbesteding die op 8 november jl. heeft plaatsgevonden. Het voornemen tot aanbesteden en de voorbereiding daarop hebben wij op 11 september uitgebreid aan u toegelicht in de vergadering van de commissie Ruimte. Wij handelen hierbij geheel binnen de door u vastgestelde kaders en besluiten. 

Grondslag is het door u vastgestelde Parkeerbeleidsplan 2010-2015. In uw besluit van 24/31 mei 2011 heeft u krediet gevoteerd voor de aanleg van parkeerplaatsen en expliciet de locatie Mariakapel daarbij aangewezen. De realisering van de genoemde parkeerplaatsen maakt deel uit van afspraken die rondom het project Hart van Grave gemaakt zijn tussen de gemeente en
projectontwikkelaar Van der Horst. Om de gemaakte afspraken te kunnen nakomen is continuïteit in de kaders met betrekking tot het parkeerbeleid van groot belang.

Tenslotte.

Het is belangrijk dat de raad zorgvuldig en weloverwogen omgaat met de reacties die beleidsvoornemens en de uitvoering daarvan in de samenleving oproepen. Juist daarom zijn hiervoor regels tot stand gebracht. Diezelfde regelgeving heeft tot doel ons als dagelijks bestuur van de gemeente in staat te stellen om namens de gemeente verplichtingen aan te gaan. Wij vertrouwen er op dat u ons op korte termijn zult laten weten of en zo ja hoe u de eerder
vastgestelde kaderstelling voor het gemeentelijk parkeerbeleid wenst te herzien.
Hoogachtend,
burgemeester en wethouders van Grave,
R. Bransz, S. Haasjes-van den Berg,
secretaris burgemeester

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *