Reacties herinrichting de Loswal.

De herinrichting van de Loswal, los gezien van het dossier de Scheepswerf, is voor Grave een positieve ontwikkeling. Maar waarom moet een smalle strook aan de rivierkant van de Loswal binnenkort, met de nieuwe peilopzet van de Maas naar 7.9 m +NAP (nu 7,6m +NAP), gedurende zo’n 270 dagen per jaar onderwater staan?

Op de “definitieve” ontwerptekening betreffende de herinrichting van de Loswal ( ingenieursbureau Cop:ier, tekeningnummer D-01, projectnummer 09 008) staat noch op de tekening, noch op het titelblok ook maar enige aanwijzing dat er op de loswal een waterkeringmuurtje is gepland. Gewoon vergeten dus, of er moet een ruimtelijk architectonische reden  zijn om geen waterkeringmuurtje te plaatsen.
Om achteraf een muurtje te plaatsen is nodig om aan de rivierzijde het kunstwerk gedurende zo’n 270 dagen per jaar te beschermen tegen de dynamiek van de rivier, b.v. golfslag van passerende schepen, maar verhoogt onnodig de definitieve prijs van het kunstwerk (niet efficiënt uitgeven van gemeenschapsgeld).

M.v.g. Wil Baaijens


De aanleg van de loswal heeft ook mij verbaasd. In de publicaties stond al aangegeven dat de verhoging in verband met de verhoging van het Maaspeil later zal plaatsvinden. Dat is natuurlijk weer een voorbeeld van slecht plannen en nog meer slecht planningen bewaken. Dat de Maas omhoog gaat is al jaren bekend. Waarom kan de watersportvereniging de Stuw wel wat de gemeente kennelijk niet kan? Hoe de ophoging achteraf gaat gebeuren (en wanneer) weet ik niet. Het staat inderdaad niet op het ontwerp. Misschien weten ze het zelf ook nog niet. Uit de tekening leid ik af dat het tot 8.10 + N.A.P zal zijn. Dan zal het aantal dagen dat er water op de loswal staat wel minder dan 270 zijn. Maar voor natte voeten als gevolg van voorbij varende schepen zul je wel beducht moeten zijn. Er valt nog veel meer te bedenken over overstromen van de loswal bij het nieuwe stuwregiem. Maar wat blijft ons over als de gemeente stelselmatig weigert fatsoenlijk informatie te geven?

Groeten,

Leo de Vreede P.S. Gisteren vernomen dat er in samenspraak en medegefinancierd door  Rijkswaterstaat, een sloof aangebracht wordt!


Beste Jacques.
N.a.v. je P.S. op de reacties van Leo de Vreede en mij betreffende de herindeling van de Loswal: Gisteren vernomen dat er in samenspraak en medegefinancierd door Rijkswaterstaat een sloof aangebracht wordt, het volgende.
1e. Voor de burger die de term “sloof” associeert met een attribuut dat men gebruikt bij het koken en de vaatwas, eerst een verduidelijking van de betekenis sloof in jouw P.S.:
Een sloof kan ook een horizontale funderingsplaat van gewapend beton zijn, aangebracht op de koppen van ingeheide palen. Op deze funderingsplaat zou dan het waterkeringmuurtje gemetseld/aangebracht moeten worden.
2e. Voor een leek, zoals ik, is er een sterk vermoeden dat dit een omvangrijk werk gaat worden van ettelijke honderdduizenden Euro’s. De vraag is dan ook: wat zijn de geschatte kosten van deze werkzaamheden en hoe is de verdeling van deze kosten tussen de gemeente en Rijkswaterstaat.
3e. Uit welk potje worden deze kosten betaald? Staan deze kosten op de begroting van 2013?
4e. Waarom staan deze, voor het behoud van de bestrating, noodzakelijke werkzaamheden niet op de plantekening van de Loswal?
5e. Wanneer wordt er met de bovengenoemde werkzaamheden gestart?
Wil Baaijens.

Eén gedachte over “Reacties herinrichting de Loswal.

 • 9 oktober 2012 om 16:34
  Permalink

  De aanleg van de loswal heeft ook mij verbaasd. In de publicaties stond al aangegeven dat de verhoging in verband met de verhoging van het Maaspeil later zal plaatsvinden. Dat is natuurlijk weer een voorbeeld van slecht plannen en nog meer slecht planningen bewaken. Dat de Maas omhoog gaat is al jaren bekend. Waarom kan de watersportvereniging de Stuw wel wat de gemeente kennelijk niet kan? Hoe de ophoging achteraf gaat gebeuren (en wanneer) weet ik niet. Het staat inderdaad niet op het ontwerp. Misschien weten ze het zelf ook nog niet. Uit de tekening leid ik af dat het tot 8.10 + N.A.P zal zijn. Dan zal het aantal dagen dat er water op de loswal staat wel minder dan 270 zijn. Maar voor natte voeten als gevolg van voorbij varende schepen zul je wel beducht moeten zijn. Er valt nog veel meer te bedenken over overstromen van de loswal bij het nieuwe stuwregiem. Maar wat blijft ons over als de gemeente stelselmatig weigert fatsoenlijk informatie te geven?

  Groeten,

  Leo de Vreede

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: