Grave Lokaal

Gelezen op Mevrouw de voorzitter!

Burgerinitiatief Binnenhof? Eigenlijk schandalig!

We hebben vandaag in de Graafsche Courant kunnen lezen over het burgerinitiatief voor de inrichting van het Binnenhof. Al eerder is een foto gepubliceerd van de aanbieding aan de gemeenteraad door de wijkraad van de Binnenstad.
Waarom vind ik dat schandalig? Niet omdat de wijkraad dit middel aangrijpt om aandacht te vragen voor de herinrichting van een deel van de omgeving van wat straks het Hart van Grave moet worden. Nee het schandalige is dat de wijkraad door de lakse houding van het Graafse gemeentebestuur naar dit middel moet grijpen. Men verwacht in januari 2013 een antwoord te krijgen op de ideeën die in de wijk zelf leven.
Het Hart van Grave is meer dan het bouwwerk alleen. Voor het welslagen is ook de omgeving van belang. Denk maar aan verkeerscirculatie  parkeren en gewoon veilig en gezellig wandelen langs de winkels en andere aantrekkelijkheden. Je zou denken dat het gemeentebestuur, dat die aantrekkelijkheid hoog in het vaandel zegt te hebben er tijdig voor zorgt dat het geregeld is en uitgevoerd als de bouw gereed is. Niets daarvan. Er wordt een historisch stadhuis verbouwd, maar niemand weet nog voor welk doel. Er is wat geharrewar over de plaats van gedenkstenen en er staat een toren waarvan het alleen zeker is dat die dient om het carillon te herbergen. En vrijdag over 2 maanden gaan de eerste winkels open.
Moet ik nog een betoog houden waarom het uiterst belangrijk is dat bewoners en ondernemers in het hart van Grave moeten worden betrokken bij de opzet van de plannen? Ik krijg toch al de opmerking dat mijn verhalen te lang zijn.
Maar misschien is er één fractie in de raad die nu al zegt dat het te gek voor woorden is dat er een burgerinitiatiefprocedure nodig is om het gemeentebestuur zover te krijgen dat het gaat doen wat het allang uit zich zelf had moeten doen. En kom niet aan met het verhaal dat het een taak van de ontwikkelaar is. Die speelt wel een rol, maar die gaat niet verder dan pak weg een meter uit de gevel.
Reactie Keerpunt 2010:

We zijn ook heel erg verbaasd dat we een burgerinitiatief nodig hebben om plannen van het Binnenhof en de buitenruimte van het Hart van Grave ingevuld te krijgen. Die plannen hadden, in samenspraak met buurtbewoners, Wijkraad en belanghebbenden er al lang moeten zijn. Over de toekomst van het carillontoren en het historisch stadhuis zijn we ook in het ongewisse. Bij de begrotingsbehandelingen komen we met een voorstel om zo snel mogelijk de VVV en het centrummanagement in de beneden verdieping onder te brengen. De bovenverdieping moet zo snel mogelijk weer worden ingericht als trouwlocatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *