Grave Lokaal

De Graafsche Courant: Oud-Gravenaar Koen Leurs gepromoveerd

Trotse vader en zoon 
Oud-Gravenaar Koen Leurs is woensdag gepromoveerd aan de Universiteit van Utrecht. In zijn proefschrift met de titel Digital Passages Moroccan-Dutch youths performing diaspora, gender and youth cultural identities across toonde hij aan dat de multiculturele samenleving floreert op internet.
Publicisten en politici hebben gesteld dat de multiculturele samenleving mislukt is. Genderstudies- en mediawetenschapper Koen Leurs toont in zijn proefschrift aan dat hun stelling te voorbarig is. 
Op internet is multiculturalisme juist springlevend. Internet blijkt een belangrijke ontmoetingsplaats waar jongeren met verschillende achtergronden samenkomen.
Leurs laat zien hoe Marokkaans-Nederlandse jongeren onverenigbaar geachte
loyaliteiten verenigen, onder meer aan de hand van hun MSN-inlognamen, hyperlinks, video voorkeuren en andere digitale elementen die uitdrukking
kunnen geven aan iemands identiteit. 
“Digitaal gedeelde, etniciteit-overstijgende voorkeuren voor artiesten, voedsel, muziek en politiek engagement onthullen dat diversiteit een geaccepteerd, alledaags verschijnsel is”, aldus Leurs.
Hij stelt vast dat de geïnterviewden schipperen tussen conflicterende
culturele beweegredenen: hun ouders verwachten bijvoorbeeld ander gedrag en andere opvattingen van hen (over onderwerpen als religie, familie, seksualiteit) dan hun Nederlandse leeftijdsgenoten.
Door het internet te gebruiken als verlengstuk van hun alledaagse leven, creëren de jongeren een ruimte waarbinnen ze verschillende drijfveren bijeen
kunnen brengen.
Oud-Gravenaar Koen Leurs toonde in zijn proefschrift aan dat de multiculturele samenleving floreert op internet. Hij promoveerde woensdag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *