Grave Lokaal

ONTSLAG Bemoeienis minister, mogelijk gemeenteraad snel bijeen

Toch nog hoop voor scheepswerf in Grave


Redding scheepswerf Grave misschien toch mogelijk: raads­leden overwegen gemeente­raad opnieuw bijeen te roe­pen.

Ministerie Maxime Verhagen voert gesprekken met betrok­ken partijen.
De scheepswerf in Grave kan misschien toch nog gered wor­den. Bemoeienis van het ministe­rie van minister Maxime Verhagen in de voorbije dagen en een po­ging om de gemeenteraad ander­maal over de werf bijeen te roepen zouden er toe moeten leiden dat de werf toch de boten gaat bou­wen die het zegt te kunnen bou­wen.

De werf vroeg vorige week sur­seance van betaling aan omdat het geen schepen mag bouwen van 135 meter. Daarvoor zouden wel opdrachten zijn.

Hoewel de gemeenteraad twee we­ken geleden na bemoeienis van mi­nister Maxime Verhagen tot verrui­ming van de regels besloot, zag di­recteur Robert van Kessel geen toe­komst meer voor de werf. Daar­voor waren de toezeggingen van Grave juridisch te onzeker, oordeel­de zijn advocaat.

De bewindvoerder drong er deze week bij Grave op aan nogmaals naar verdere verruiming van de re­gels te kijken. Ook het ministerie van Verhagen sprak er met betrok­kenen over, zo meldt de minister in antwoord op Kamervragen.

Raadslid Jacques Leurs (Keerpunt 2010)
overweegt nu om de raad nogmaals bijeen te roepen. De raad zou dan een meer definitieve toestemming moeten regelen voor het bouwen van de lange boten, in plaats van de tijdelijke gedoogsitua­tie waartoe onlangs werd besloten.

Bron: Maaslandeditie de Gelderlander

Daar sta je dan: beslis maar, over zestig gezinnen. 

Je zal maar Graafs raadslid zijn. En moeten beslissen over de baan van zestig scheepswerfarbeiders. Met die druk zadelt de bewind­voerder de politiek nu op.

Wie geloof je? Daar zitten nogal wat Graafse politici mee, als het over de scheepswerf gaat.

Zoals bekend staat de scheepswerf op het punt failliet te gaan. Het be­drijf mag volgens de regels alleen schepen tot 110 meter bouwen. En er is alleen maar vraag naar sche­pen van 135 meter. Grave kan die regels versoepelen. Dacht ook dat het dat gedaan had: er is een ge­doogoplossing voor twee jaar.

Maar de werf vroeg toch surseance van betaling aan.

Raar?

Het ministerie van Economische Zaken en de gemeente Grave zeg­gen van wel. Het was een goeie op­lossing, vertellen ze. Hier moet die scheepswerf mee vooruit kunnen.

Makkelijk. Onbegrijpelijk dat hij dat niet doet.

Daar staat dan het verhaal van de werf (plus advocaten en bewind­voerder) tegenover. Twee jaar gedo­gen is te kort in de scheepvaartin­dustrie, zeggen ze. Het is ook juri­disch onhoudbaar, zeggen ze. En noemen artikel, paragraaf en lid zo­veel van het wetboek.

De bewindvoerder wil dat de poli­tiek snel een nieuwe beslissing neemt. En dan wel een waarmee de werf langer ( misschien wel al­tijd) vooruit kan. Dat moet dan wel nu gebeuren. Er is namelijk een rederij die de werf twee sche­pen wil laten bouwen, en die heeft niet de hele dag de tijd. En oh ja, het is de enige manier waar­op de werf nog een kansje maakt.

Daar sta je dan. Als fulltime onder­wijzer, druk bezet caravanverko­per of gepensioneerd bakker en dan ook nog deeltijdpoliticus.

Beslis maar. Over zestig gezinnen.

Wie geloof je?

Jacques Leurs is één van die raads­leden. Hij staat bekend als de felste voorvechter van de werf. Gezien zijn reputatie kun je verwachten dat hij de kleinste kans grijpt om iets voor de scheepswerf te doen.

Hij overweegt de extra raadsverga­dering uit te schrijven waar de be­windvoerder eigenlijk om vraagt.Zelfs hij is er dus nog niet uit.

Waar hij op wacht?

Juridisch advies. Deze week spra­ken de partijleiders in de raad af nog even op juridisch advies te wachten. Advies dat volgens frac­tievoorzitter Anja Henisch ( LPG) op ‘zeer korte termijn’ komt. Ge­zien de haast zal dat enkele dagen zijn. Dat advies lijkt nu dus de doorslag te geven.

Dan is het interessant om te we­ten wie dat advies opstelt. Voor zo­ver bekend is dat niet de werf.

Ook geen onafhankelijke jurist.

Nee, het komt van burgemeester en wethouders. Hoe groot de kans dan is dat de politiek alsnog ingaat op de wensen van de werf? Oordeel zelf.


door Frank Houtappels/de Gelderlander/Maasland/27/04/2012

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *