Grave Lokaal

Gastcolumn Ben Bongaards: Sjoukje, mevrouw Haasjes.

Dit was de eerste foto die ik op deze site van haar plaatste.

Soms kom je, je eigen woorden teruglezend, jezelf echt tegen. Ik doe moeite om plezierig leesbaar en helder te schrijven, recht uit mijn hart, met een kritische blik en dito pen. Je probeert daarbij zoveel mogelijk registers te bespelen, ernst, humor, frustratie, kwaadheid… Als er veel emotie in het spel is, loop je het risico je doel wat voorbij te schieten. Dan heb je als het ware te kort nagedacht. Een paar weken geleden schreef ik iets over toestanden op het stadhuis. Ik had het toen over ‘Sjoukje’ in plaats van ‘de burgemeester’ of ‘mevrouw Haasjes’. Daar baalde ik achteraf van. Met wat vertraging vond ik, dat dit misschien wel vlot klinkt, maar tegelijk ook een tikkeltje seksistisch. Daarmee wordt het tegelijk ook wat neerbuigend en dat had ik totaal niet bedoeld. In grote lijnen heb ik grote waardering voor de burgemeester en de wijze waarop ze haar heel ingewikkelde positie bekleedt.

De waarheid, misschien beter: ‘mijn waarheid’, komt soms hard aan. Mensen op wie je kritiek hebt, moeten zich helder geadresseerd weten. Ik heb er totaal geen moeite mee als mensen fouten maken; daarvoor ken ik mezelf te goed. Waar ik echt van over mijn nek ga, is als er door de overheid een bedenkelijk spelletje gespeeld wordt met de belangen en het welzijn van mensen. Je kunt mensen niet aanspreken op overtredingen, als je vindt dat je ze zelf wel mag maken. Je hoort mensen niet te ontslaan, omdat ze je boven het hoofd groeien. Dan hoor je zelf je conclusie te trekken. Het is onverteerbaar mensen te willen corrigeren als je zelf onverbeterlijk dezelfde fouten blijft maken. Als je niet kunt besturen, moet je het niet doen. Als je geen benul hebt van politiek, moet je geen politicus willen zijn. Als je niet genoeg hebt aan een dienende functie, moet je geen ambtenaar willen zijn. Simple comme bonjour..
Ik probeer dit soort zaken met een scherpe pen aan de orde te stellen. Ik tracht dat met humor te doen en, voor zover dat in mijn vermogen ligt, op het scherpst van de snede. Als mensen zichzelf voor schut zetten, ben ik niet te lui om dat te registreren. Iedereen kan daar het zijne over denken en daar is het me exact om te doen, dat iedereen het zijne ervan denkt. Ik tracht wat ‘gereedschap’ aan te reiken.
Ik heb het dan vooral over politiek. Als wij met ons allen de schouders ophalen, kunnen we van onze bestuurders en politici niet veel meer verwachten. Ik wil er graag toe bijdragen om deze vicieuze cirkel te doorbreken. Dat doet soms pijn, maar het is wel nodig en zinvol. Bovendien strijd ik met open vizier, met naam en toenaam. Ik vind dat het zo hoort. Wie kritiek heeft, moet die niet alleen van een adres maar ook van een afzender voorzien. Ik ben blij dat de site van Jacques Leurs mij de gastvrijheid daarvoor verleent.
Ben Bongaards.


P.S. Onze burgemeester mevrouw Haasjes zit vanavond de raadsvergadering voor met nogal wat agendapunten die tot discussies zullen leiden. 

Na afloop: Zij heeft zich goed van haar taak gekweten. Prinses Margriet, Visie, Krachtig Bestuur, Vragen, Ingekomen stukken, Rekenkamerrapport, Moties en amendementen werden allemaal uitvoerig behandeld. Ieder kon ruim zijn zegje doen. Rookpauze werd zelfs gehouden en na tien minuten werd de vergadering, nog zonder rokers, voortgezet. In beslotenheid werd een heugelijk besluit genomen. Dus eind goed al goed!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *