Grave Lokaal

Gastcolumn Ben Bongaards over de Toekomstvisie.

Gedeeltelijke afbeelding van de omslag.
‘Kleiner en groter’ is de titel van de toekomstvisie Grave 2025, met als ondertitel ‘Klein en groot(s)’. Zonneklaar een titel die me aan de denken moet zetten. Doet hij ook. Ik probeer de link te leggen met Grave. Ik denk: kleiner en groter; waar gaat dit in ’s hemelsnaam over?
BMC advies|management tekent voor de studie en op de omslag wordt door de titelkeuze, al voor je een letter gelezen hebt, helder, dat het een blauwdrukvisie is, die het bureau met wat knip- en plakwerk en een minimum aan specifieke gegevens uit de eigen computer gepeurd heeft. Ze laten blijken hoe hoog ze de bestuurders van onze stad inschatten door te kiezen voor gemakzucht, mooie lay out, mooie foto’s en wat stroop om de mond. Zo kan ik het ook… Ondertitel: ‘klein en groot(s). Ik voel dat ze daarbij gedacht hebben: ‘voor Grave is het goed genoeg’. Meer kan ik er met de beste wil van de wereld niet in lezen…
Ik zei al, wervende teksten, mooie foto’s, prachtige lay out… Bij uitstek een brochure voor de VVV. Als ik begin te lezen – dat gaat snel – kom ik na een bladzijde of wat tot de conclusie dat ik nog niets gelezen heb wat ik nog niet wist. Kout voor de vaak. Geschiedenis die je zonder enig probleem tot je kunt nemen, op internet, in het museum, de VVV; noem maar op.
Dan een beschrijving van de bestaande situatie. Aardig, maar weer niets nieuws. Vanuit die bestaande situatie worden wat kreten geslaakt over wat goed is en wat beter kan. Mooi dat dat op een rijtje gezet is. Maar verder? U mag het zeggen; de brochure laat het in het midden…
Dan kom ik bij de ‘sturingsfilosofie’ aan. Ik begin te lezen maar na een paar alinea’s maakt twijfel zich weer van mij meester: gaat dit over ons Grave? Als ik Grave bestuurd zie worden, komen er allerlei associaties in me op, maar ‘krachtige bestuurscultuur’, ‘zeggen wat je doet en doen wat je zegt’? Dat kunnen alleen maar grappen zijn… ‘Creatieve regisseur’, nog zo’n lemma uit de kretencatalogus. ‘Dynamisch, ambitieus en bedrijvig’… Je komt bijna niet meer bij…
Klap op de vuurpijl is de volgende vaststelling: “Door open te staan voor de kracht van de inwoners van de gemeente is er ruimte voor eigen identiteit, een eigen karakter. In het gemeentehuis heerst ook betrokkenheid en wordt er gewerkt vanuit eigen verantwoordelijkheid.’ Hebben ze toch nog echt een ontdekking gedaan, Jantine, Cees en Geske…? (de onderzoekers)
Volgen nog wat opmerkingen over strategie en prioriteiten… Lasten uit tegenvallers in een keer afboeken… Fasten your seatbelts; we gaan landen… De overblijvende ruimte zo goed mogelijk benutten… Geweldig toch, zo’n visie. We kunnen weer 15 jaar vooruit. Zeker tot die tijd zal de ruimte 0,0 zijn.
Inmiddels ontwikkelen de Gravenaren massaal een heel andere toekomstvisie. Iets voor het gemeentebestuur om daar eens naar te luisteren?
Toekomstvisie… Ga met de raad naar de kermis… De glazen bol is bedrijfszekerder.
Ben Bongaards


                                  ONZE KIJK OP GRAVE ANNO NU


                                  BEHOUDEN                          WEG

ANDERS                                NIEUW
KLIK VOOR EEN GROTERE WEERGAVE OP DE “FOTO” VAN GRAVE
P.S. Dinsdagavond praat de raad in het openbaar over dit document. Twee zaken zijn nog onderbelicht. Stand van de financiën en de ambtelijke samenwerking met Cuijk en Mill en later met Boxmeer en Sint Anthonis zijn zo belangrijk dat er aanvullingen moeten komen volgens KEERPUNT 2010. Maandagavond kunt U meepraten met de achterban van KEERPUNT 2010.

Een gedachte over “Gastcolumn Ben Bongaards over de Toekomstvisie.

  • Frans van Steen

    Blijf schrijven Ben. Het wordt weer leuk in Grave.

    Frans van Steen

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *