Grave Lokaal

VNG veroordelt opstappen 6 Graafse raadsleden; democratische plicht om tot einde te blijven!!!

U heeft de VNG het volgende gevraagd:
Besluitvorming raad
In ons reglement van orde van de raad is het volgende artikel opgenomen:  Zowel de voorbereidende vergaderingen als de besluitvormende raadsvergaderingen beginnen om 19.30 uur en eindigen nooit later dan 22.30 uur. Mocht blijken dat de agenda om 22.30 uur niet is afgehandeld dan wordt er op de eerste dinsdag daarna verder vergaderd. Aanvang 19.30 uur. Einde 22.30 uur.  Vorige week hebben 6 van de 15 raadsleden om 22.30 uur de raadsvergadering verlaten. De voorzitter heeft op grond van artikel 52 Rvo (Indien er zaken zijn waarin het reglement niet voorziet beslist de raad op voorstel van de voorzitter) gevraagd of de avond erna verder kon worden vergaderd, maar daar kwam geen reactie op. Vervolgens hebben de 9 overgebleven leden besluiten genomen. Nu is één van de raadsleden van mening dat de besluiten die na 22.30 uur zijn genomen niet rechtsgeldig zijn (gelet op het in het reglement van orde genoemde tijdstip).
Antwoord:
De mening van het raadslid dat genomen besluiten niet rechtsgeldig zijn is onjuist. Sterker nog; ook al duren vergaderingen langer dan het in het RvO vastgelegde tijdstip, dan is het in feite de democratische plicht van een raadslid om te blijven zitten totdat de voorzitter de vergadering heeft beëindigd en besluitvorming heeft plaatsgevonden. De raad besluit immers zelf over de wijze waarop de vergaderingen worden ingericht en besluiten die worden genomen.
Het RvO is een huishoudelijk reglement voor de vergaderingen van de raad, dat voortvloeit uit de verplichting voor de raad in de Gemeentewet om de eigen werkzaamheden op een ordentelijke wijze te regelen. Kennelijk heeft een meerderheid van de raad ingestemd met het feit dat de zitting na 22.30 uur werd voortgezet.
Nu ook geen strijd is geconstateerd met het bepaalde in artikel 29 Gemeentewet luidt de conclusie dat tijdens de vergadering in uw gemeente sprake is geweest van rechtsgeldige besluitvorming.
Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
Met vriendelijke groet,
mr. C.L. de Vlieger
VNG Expertisecentrum Gemeenterecht

P.S. De arcering is door de webmaster gedaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *