VNG kapittelt zes Graafse raadsleden.

De zes Graafse raadsleden die opstapten toen een raadsvergadering
langer duurde dan het afgesproken tijdstip van 22.30 uur, hadden
moeten blijven zitten.
Dat was hun democratische plicht. Met die uitspraak zet de VNG twee VVD’ers (VVD’er Hans Bos bleef zitten), de LPG-Fractie van drie raadsleden en Trots, één raadslid, op hun nummer.

Het zestal protesteerde met zijn vertrek tegen het feit dat de raadsvergadering langer duurde dan het in het reglement van orde afgesproken tijdstip. Met die afspraak wil de raad voorkomen dat vergaderingen wat de tijd betreft uit de hand lopen.
Na het vertrek van de zes namen de overgebleven raadsleden nog enkele besluiten, maar belangrijke onderwerpen werden uitgesteld. Jacques van Geest (VPGrave) wilde ‘geen gebruik maken van de situatie’. De VNG is helder: een vergadering is afgelopen als de voorzitter (de burgemeester) deze heeft beëindigd, zelfs als deze langer duurt dan afgesproken. Bovendien stelt de VNG dat een raadsmeerderheid er kennelijk mee instemde dat de vergadering verder ging. Een raadslid zou ook vinden dat besluiten na 22.30 uur genomen niet rechtsgeldig zijn. Ook dat wordt door de VNG naar het rijk der fabelen verwezen. Bronnen binnen de gemeente zeggen dat het college zelf bij de VNG aan de bel heeft getrokken uit onvrede met de gang van zaken. Burgemeester Sjoukje Haasjes wil niet op de kwestie ingaan. Wat de VNG zegt is helder, laat zij via een woordvoerder weten.
Bron: website de Gelderlander/Maasland


P.S. KEERPUNT 2010 is blij met deze uitspraak van het VNG. Het opstappen werd door ons ook sterk veroordeeld en was minachting voor de voorzitter en collega-raadsleden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: