Handtekeningenactie Rein Keereweer; herinneringsmonument oud-burgemeester Ficq op Historisch Stadhuis.

Handtekeningenactie plaatsing herinneringsmonument
oud-burgemeester Ficq op Historisch Stadhuis en
niet op de moderne klokkentoren.
Nagedachtenis burgemeester Ficq.
Vorige week hebben wij vernomen dat de granieten oorlogsgedenksteen van burgemeester Ficq naar de carillontoren van het afgebroken gemeentehuis verplaatst gaat worden. Wij, maar ook andere geboren en getogen Gravenaren, vinden deze verplaatsing zeer teleurstellend. Wij vinden de carillontoren, wegens het gemis aan historische betekenis, GEEN EREPLAATS voor de nagedachtenis aan deze bijzondere Graafse burgervader. 
De dappere onverzettelijke houding van burgemeester Ficq tijdens de Duitse bezetting en het hoogste offer wat hij daarvoor bracht, maakt hem voor Grave tot een historisch persoon die past in de canon van de Graafse geschiedenis. Meer dan 25 jaar (van 1919 tot 1944/45) was Ficq burgemeester van Grave en was het oude, monumentale, stadhuis zijn directe werkplek. 
Daarom hoort de gedenksteen volgens ons in de voor- of zijgevel van het historische stadhuis geplaatst te worden. Stadhuis en gedenksteen horen onlosmakelijk met elkaar verbonden te zijn. Dat zijn wij aan burgemeester Ficq verplicht. De carillontoren zal er gezien zijn historische en architectonische waarde over 100 jaar er niet meer staan. Daarmee zou de nagedachtenis van burgemeester Ficq gedoemd kunnen worden in de vergetelheid te raken.
M.v.g. Rein Keereweer.

P.S. KEERPUNT 2010 ondersteunt dit initiatief van harte en zal dit voorstel omarmen en daar voor gaan pleiten. Inmiddels zijn al meer dan 50 handtekeningen opgehaald. Neem contact op met Rein die op de Estersveldlaan woont als u ook voor deze plaats bent. Tel. nr. 

0486-474738

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: