Onbezonnen bezuinigen.

commentaar opinie de Gelderlander van zaterdag 25 juni 2011

Het is geen kaasschaaf, het is niet “zo’n snoeischaar” (zoals die ene die SP-er beroemd maakte), en ook “hakbijl” is te subtiel om uit te drukken wat Grave zijn eigen jeugdbeleid dreigt aan te doen met een arsenaal aan onbezonnen bezuinigingsmaatregelen.
Zoals bekend ontkomt ook de gemeente Grave niet aan bezuinigingen. Tussen 2012 en 2015 willen burgemeester en wethouders jaarlijks een half miljoen bezuinigen (op een begroting van 28 miljoen). Na een financiële tegenvaller zei wethouder Adams in december al dat de rek eruit is in Grave. Dat wordt diep snijden, zei hij. Om Gravenaren op het ergste voor te bereiden nodigde hij ze meteen uit om mee te denken over de manier waarop de gemeente geld kan besparen.
Nu ligt er voor dinsdag een kadernota klaar, waarin de begroting zich in grote lijnen aftekent. De grootste lijnen? Het jongerencentrum gaat dicht. De jongerenbus zal niet meer rijden. En Graafse verenigingen krijgen geen subsidie meer voor hun jeugdleden. Nu is economie ongetwijfeld iets voor geleerden, maar op deze manier is bezuinigen geen kunst en is een simpele som zo gemaakt. Zonder centrum, bus en subsidie staan Graafse jongeren straks op straat. En dat is geen probleem zolang die jongeren beseffen waar een straat voor bedoeld is.
Maar dat is dua niet zo. Niet in Grave, tenminste. In 2008 werd een plan bedacht om overlast van hangjongeren aan te pakken, een aanpak die een jaar later succesvol leek. Al werd in januari nog een Graafse jongerenbende opgerold. 
Over een eigen jongerencentrum  heeft Grave jaren gesproken, maar het resultaat (een oud kantoorpand in een afgelegen straat op een verlaten bedrijventerrein) is er maar voor even. Een echt jeugdhonk is er nooit gekomen. Wie zo hard bezuinigt op jongerenwerk verstaat vast niet de taal van het pas verschenen Handboek der Jeugd, en verliest ook zijn recht van spreken over de rokerige serre aan huis bij de zelfbenoemde jongerenwerker Chris Melser. Dit mag je geen bezuinigen noemen. Dit is volwassen onbezonnenheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: