Grave Lokaal

Graafs Manifest ondertekent door fractievoorzitters van alle partijen Land van Cuijk

SAMENWERKING (50)


Verklaring van de gemeenteraden Land van Cuijk

Conferentie Samenwerken Land van Cuijk, 10 juni 2011.


Op vrijdag 11 juni heeft de raadsconferentie Samenwerken in Land van Cuijk plaatsgehad. In het Palazzo Theater in Grave. Daar hebben raadsleden van Cuijk, Boxmeer, Mill en St. Hubert, Sint Anthonis en Grave zich gebogen over de hoofdvraag van de conferentie: wat is de beste manier van samenwerken voor het Land van Cuijk? 


De conferentie werd om vier uur geopend door dagvoorzitter Ivette van der Linden. Vervolgens was het woord aan de heer Ben Peters, voorzitter van de raadswerkgroep raadsconferentie Samenwerken Land van Cuijk. Hij ging in op de aanleiding voor de conferentie. Vervolgens een drietal sprekers. Gedeputeerde Bert Pauli ging in op hoe de provincie aankijkt tegen samenwerking tussen gemeenten en meer in het bijzonder de gemeenten in het Land van Cuijk. Prof. dr. Arno Korsten deelde zijn deskundigheid op het gebied van samenwerking tussen gemeenten. Korsten is de grondlegger van het SETA model. Een model waarin zelfstandige gemeenten intensief samenwerken. Landschapsarchitect Stijn Koole schetste beelden van de toekomst van het Land van Cuijk. Verschillende beelden, gekoppeld aan verschillende visies. In een 90 minuten durend debat stonden nut en noodzaak van samenwerken centraal. Over hoe er nu wordt samengewerkt en hoe de toekomstige samenwerking in het Land van Cuijk er uit moet komen te zien. 


Uitkomt van de conferentie: het Graafs manifest met daarin uitspraken over de strategische- en de ambtelijke samenwerking in het Land van Cuijk. Eén visie, één beleidsagenda voor bepaalde thema’s. Maar vooral één gezicht: strategische belangen van de vijf gemeenten in het Land van Cuijk als een eenheid uitdragen. Voor wat betreft de ambtelijke samenwerking wordt ingezet op maximale samenwerking tussen de vijf gemeenten en het realiseren van één organisatievorm voor de vijf gemeenten samen. Het ambtelijk 3-2 model waarin enerzijds Cuijk, Grave en Mill en St. Hubert en anderzijds Boxmeer en Sint Anthonis samenwerken, wordt als een mogelijke tussenstap gezien.


De raden van de vijf gemeenten wordt nu voorgesteld om zich te conformeren aan het manifest. De colleges wordt opgedragen om te komen met een plan van aanpak. Ook willen de raden vanaf 1 augustus maandelijks worden geïnformeerd over de voortgang van de samenwerking. 


Tot slot is in het manifest vastgelegd dat de raden samen de regie houden over Samenwerken in het Land van Cuijk. Na ondertekening door een ruime meerderheid van de aanwezige fractievoorzitters werd door cabaretier John van der Sanden op een luchtige wijze teruggeblikt op de conferentie. In een tweede raadsconferentie in 2012 gaan de raden in gesprek over het door de colleges voor te bereiden plan van aanpak Samenwerken in het Land van Cuijk. 


Verklaring van de gemeenteraden Land van Cuijk
De gemeenteraden van Boxmeer, Cuijk, Grave, Mill & Sint Hubert en Sint
Anthonis, behartigen de belangen van de inwoners van het Land van Cuijk.
Historie, economie, sociaal profiel, cultuur en jarenlange samenwerking
verbinden de vijf gemeenten in het Land van Cuijk. De gemeenten in het Land
van Cuijk zijn complementair aan elkaar als het gaat om wonen, werken,
ondernemen en recreëren.

1. Het begint bij onze inwoners

Alles begint bij de inwoners van het Land van Cuijk. Bij alles wat we bedenken en doen staan onze inwoners voorop. In onze gemeenten is het goed wonen, werken, ondernemen en recreëren. We zorgen daarbij voor een optimale gemeentelijke dienstverlening.
2. De ontwikkelingen voor de nabije toekomst

Het aantal inwoners in het Land van Cuijk zal naar verwachting dalen. De opbouw van de bevolking verandert. Het aantal ouderen neemt toe, het aantal jongeren af. Dat stelt ons voor nieuwe vraagstukken waar we als Land van Cuijk mee aan de slag willen. Het belang van bestuurlijk-strategische samenwerking en positionering wordt steeds relevanter binnen de bestuurlijke verhoudingen op regionaal, provinciaal, Rijks- en grensoverschrijdend niveau.
Onderzoeken schetsen een negatief economisch toekomstbeeld voor de gemeenten in het Land van Cuijk wanneer gezamenlijk beleid uitblijft. Gemeenten staan voor grote financiële opgaven. We krijgen minder geld van het Rijk. Ook hebben we minder inkomsten omdat er minder woningen worden gebouwd. Daar tegenover staat dat er meer taken naar onze gemeenten toekomen. De positie van de gemeente als eerste overheid, het ene overheidsloket voor de burger, wordt alleen maar belangrijker. Kortom: we staan voor grote uitdagingen! We moeten meer doen met minder geld en we willen het ook nog eens beter doen. Dat gaat niet vanzelf. Dat vraagt om innovatieve keuzes die we samen moeten maken. Werken aan toekomstvaste gemeenten. Werken aan efficiënte en effectieve dienstverlening.
3. De opdracht waar wij voor staan

Ook in de toekomst moet het goed wonen, werken, ondernemen en recreëren zijn in
het Land van Cuijk.

Samenwerken op basis van gelijkwaardigheid, waarbij onze gemeenten als partner optrekken. De kracht van de eigen gemeente is het uitgangspunt. Door gebruik te maken van elkaars unieke mogelijkheden ontwikkelt het Land van Cuijk slagkracht, maar worden ook de posities en kwaliteiten van de individuele gemeenten versterktWij constateren dat de initiatieven vanuit de gezamenlijke colleges tot vergaandambtelijke samenwerking tussen alle vijf gemeenten sinds medio 2009 geen vervolmeer hebben gekregen. Sindsdien zijn er vanuit onze gemeenteraden meerdermoties aangenomen en zijn er anderszins uitspraken gedaan welke getuigen vaonze wil om de intergemeentelijke samenwerking op bestuurlijk-strategisch eambtelijk niveau nieuwe impulsen te geven. Wij dragen onszelf als gemeenteraden en onze colleges op om te blijven werken aaonderling vertrouwen tussen de vijf gemeenten van het Land van Cuijk, als basivoor intergemeentelijke samenwerking, en om dit als uitgangspunt te nemen vaactief handelen.
4. Wij stellen vast dat

– De gemeenten in de (nabije) toekomst een nog belangrijkere rol zullen gaavervullen als eerste overheid.
– Er steeds meer taken worden overgeheveld naar de gemeenten.
– Er voor de uit te voeren taken steeds minder geld beschikbaar is.
– De gemeente als eerste overheid alleen dan slaagt wanneer gemeenten over voldoende bestuurskracht beschikken. Goed bestuur en een slagvaardigorganisatie waarin onderling op de meest adequate wijze verregaand wordt samengewerkt.
– We ons als regio krachtig en strategisch willen positioneren richting ander overheden, provincie(s) en andere (deel)regio’s, bedrijfsleven, zorg, onderwijs en overige partners. Dit in grensoverschrijdend perspectief;
– We kansen en potenties van de regio optimaal willen benutten.
– We de gemeentelijke dienstverlening willen optimaliseren.
– Het op dit moment noodzakelijk is dat de raden hierin duidelijk richting kiezen en de colleges opdragen dit binnen de nu te stellen kaders nader uit te werken.
5. Wij spreken daarom uit

Dat we de positie van het Land van Cuijk willen versterken door het verstevigen van de bestuurskracht van de vijf afzonderlijke gemeenten en de vijf gemeenten als eenheid: Land van Cuijk. Vijf gemeenten die bestuurlijk een strategische eenheid vormen waar gezamenlijk
gewerkt wordt aan de ambities die men nastreeft en waarin geen plaats is voor onderlinge concurrentie en rivaliteit.
Een sterke regio, een sterk merk: Land van Cuijk. Vijf voor allen, allen voor vijf. Wij dragen onszelf als gemeenteraden en onze colleges op om te blijven werken aan onderling vertrouwen tussen de vijf gemeenten van het Land van Cuijk en samenwerking als uitgangspunt te nemen van actief handelen.

6. En zetten daarom in op
6.1 Versterken van de strategische samenwerking
– één gezicht: strategische belangen van de 5 gemeenten in het Land van Cuijk als een eenheid uitdragen
– één gezamenlijke toekomstvisie ontwikkelen
– één beleidsagenda voor de onderwerpen genoemd in de toekomstvisie (onderwerpen genoemd tijdens de conferentie: wonen, werken, recreatie, onderwijs, cultuur, zorg en welzijn)
– één uitvoeringsagenda
– afstemmen en werken aan vertrouwen

6.2 Versterken van de ambtelijke samenwerking
Maximale samenwerking tussen de vijf gemeenten in het Land van Cuijk en
realiseren van één organisatievorm voor de vijf, uiterlijk op 1-1-2015, met als
mogelijke tussenstap het ambtelijk 3+2 model.
7. Opdracht

– De presidia stellen aan de raden voor zich te conformeren aan dit manifest.
– De raden dragen de colleges op één plan van aanpak te maken voor 1 maart 2012.
– In een tweede raadsconferentie Land van Cuijk (uiterlijk juni 2012) spreken de raden over het plan van aanpak.
– We verzoeken de colleges vanaf 1 augustus 2011 de raden maandelijks te informeren over de voortgang via een gezamenlijke raadsinformatiebrief.
– Raden van het Land van Cuijk houden samen de regie en vormen hiertoe een regieteam.

Grave, 10 juni 2011,
de fractievoorzitters van de vijf raden,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *