Verbazing en bijsmaak in de mond.

SAMENWERKING (21)


BOXMEER
Dat de colleges van de gemeenten Cuijk, Grave en Mille en Sint Hubert denken aan de vorming van een ambtelijke organisatie, heeft tot verbazing in de Boxmeerse politiek geleid.


“Jammer dat het net op dit moment gebeurt”, zegt Maarten Wiggers de Vries van PK. Vlak voor een conferentie op 10 juni waar de gemeenteraden van de vijf gemeenten in het Land van Cuijk praten over samenwerking tussen de vijf gemeenten. “Dat getuigt niet van al te veel respect naar die raden toe”, vindt Wiggers de Vries. Toch trekt hij, namens Boxmeer, ook het boetekleed aan. “Ik snap het wel. Boxmeer heeft eerder nadrukkelijk afstand genomen van de drie gemeenten door niet mee te doen aan de intergemeentelijke sociale dienst. Toch denk ik dat je samenwerking met zijn vijven moet doen. In Grave, Cuijk en Mill weten ze ook dat de gemeenteraden er zo over denken”.

“Zo snel mogelijk samenwerken met vijf gemeenten”, vindt Herman Jan van Cuijk van de VVD. “Dat is steeds de mening van de raden geweest, daar moet je niet van afwijken. Dat zal op 10 juni ook worden uitgesproken”.

“We streven naar maximale samenwerking tussen vijf gemeenten”, zegt ook Frans van der Zande van LOF. Dat is ook noodzakelijk. Een verdeling van drie en twee gemeenten (Boxmeer en Sint Anthonis) met 40.000 inwoners is misschien op korte termijn toereikend, op lange termijn niet“.

Rien Klaassen van de VDB/LO noemt de stap van de drie colleges “verrassend”. “En dan druk ik me netjes uit. Uit alle monden wordt gesproken over samenwerking tussen vijf gemeenten, en dan zijn er ineens drie colleges die zeggen dat ze zelf samengaan. Boxmeer moet zich  maar aansluiten. Dat geeft een bijsmaak. Dit is niet bevorderlijk voor de samenwerking. Toch vinden we dat we vooruit moeten blijven kijken.”


“Het verbaast me”, zegt Twan Stiphout van het CDA. “Heel vreemd als je weet dat we in juni over samenwerking tussen de vijf gemeenten gaan praten. Prematuur”.


Samenwerking tussen drie en tussen twee gemeenten zou een gemiste kans zijn, vindt Winfried Bosters van de SP. “Alle gemeenten moeten bezuinigen en inkrimpen. Pak die samenwerking met z’n allen op”.


Bron: de Gelderlander/Maasland/Geurt Franzen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: