Toen puntje 9 niet van de agenda kon.

ANALYSE
door Frank Houtappels/de Gelderlander/Maasland/
opinie/zaterdag 28 mei 2011.

Het asielzoekerscentrum. Daar zou het in de Graafse raad over moeten gaan. Maar iedereen praat over de VVD. Die stelt zich hard op. Maar waarom?

Verrassing! Net toen iedere toeschouwer dinsdag dacht dat de Graafse gemeenteraad echt zou beginnen, brak VVD-er Harrie de Greeff in. Of puntje 9 (hetAZC) niet van de agenda kon? En toen dat niet lukte: wanneer kunnen we het dan hebben over onze motie van afkeuring voor burgemeester en wethouders? Die een “doelbewuste verkeerde voorstelling van zaken”, gaven? Dat was even slikken. Het werd dus allemaal een weekje later, met Grave en het AZC. Die discussie (mag het AZC langer blijven en een nieuw AZC bouwen?) loopt al meer dan een jaar. Dat de VVD tegen is (en een meerderheid in de raad voor), is geen verrassing. Dat de VVD het eigen college aanpakt, ook niet. Maar een motie van afkeuring? Dat is juridisch even veel waard als een motie van wantrouwen. Al hoef je als wethouder bij “afkeuring” niet op te stappen. 
Waarom doet zo’n partij dat, het (eigen) college tegen de schenen schoppen nu de beslissing zo goed als zeker is genomen? De VVD moet de ontevreden ondernemers op De Bons (buren van het AZC) te vriend houden, zegt de een. Frustratie, zegt de ander: omdat wethouder-van-buiten Gerard Adams niet zo kort is aangelijnd als zijn voorganger Hans Bos (nu weer raadslid). Ook veel gehoord: het is de laatste kans om de discussie te rekken en aan te sturen op uitstel/afstel.
Onzin zegt de VVD zelf: Grave neemt een emotionele beslissing, omdat het college te weinig over het AZC vertelt. Niet dat die informatie de VVD van mening zal veranderen, trouwens. Voor de verkiezingen was het al duidelijk: voor de VVD geen AZC in Grave.
En die motie? Die wordt waarschijnlijk niet eens aangenomen. Bevriende partijen CDA en LPG zijn vooraf niet eens ingelicht, wat anders wel vaak gebeurt. Misschien is de VVD al verder. Deze strijd is gestreden: dat AZC blijft toch wel. Maar hoe? En onder welke voorwaarden? Dat komt straks. Wie weet  wat er dan te halen valt. En denk dan nog eens terug aan die gedenkwaardige avond.

P.S. het aanzetten van sommige passages is door de webmaster gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: