“Ambtenaren gillend gek”.

SAMENWERKING (31)
Herindeling aan de orde

  • Millse oud-burgemeester Gerard Daandels vindt praten over ambtelijke samenwerking zonder herindeling niet eerlijk.
  • Bestuurskundige Marcel Boogers: “Ambtenaren worden gillend gek als ze door twee besturen worden aangestuurd.”
HEESWIJK-DINTHER
Gemeenten die gaan samenwerken, maar niet gaan herindelen, zijn niet eerlijk. Dat vindt oud-burgemeester  Gerard Daandels, die tussen 1992 en 2000 burgemeester was van de gemeente Mill en Sint Hubert. “Of je gaat ervoor of niet.” 
Daandels zei dat maandagavond tijdens een debatavond in Heeswijk-Dinther. Daar werd gediscussieerd over samenwerking tussen de gemeenten Bernheze en Maasdonk. Daandels is lid van een commissie die onderzoek doet naar de toekomst van Maasdonk. Volgens de oud-burgemeester moeten de twee gemeenten eerlijk zijn over de samenwerking.
Aan het debat werd ook deelgenomen door bestuurskundige Marcel Boogers van de Universiteit van Tilburg. Die betoogde dat een fusie van Bernheze en Maasdonk misschien nog wel aan de kleine kant zou zijn. “Een derde partij erbij, zolas Landerd, zou beter zijn. Als je besluit te gaan fuseren, doe het dan meteen goed. En dan is een fusie tussen de twee gemeenten aan de klein kant.”
Ook Boogers antwoordde positief op de vraag of samenwerking moet leiden tot herindeling. “Ik denk het wel. Als je met een ambtenarenkorps zit dat door twee besturen wordt aangestuurd, worden ambtenaren gillend gek”.
Daandels zei verder dat de gemeenteraad van Bernheze zich duidelijk moet uitspreken over de toekomst.  “De raad moet een uitspraak doen wat hij wil. Daarna kan er aan een gezamenlijke toekomstvisie gewerkt worden waarbij dan het advies is: betrek de regio erbij, maak de visie breder”, aldus Daandels.
Volgens Daandels heeft de provincie zich de laatste jaren te zeer afzijdig gehouden van de bestuurlijke discussie in Noordoost-Brabant. Boogers verwacht met de komst van oud-wethouder Bert Pauli van Den Bosch, die gedeputeerde is geworden, een kentering.


BRON: de Gelderlander/Maasland/11 mei 2011.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: