Het Graafse marmer laat niet alleen los, het lijkt nu ook te scheuren

Frank Houtappels/de Gelderlander/website

GRAVE – Was het dan toch geen toeval? Leo de Vreede en Wil Baaijens zijn er niet gerust op: er is iets mis met de gevel van het Graafse stadhuis. Sommige marmeren tegels beginnen nu ook te scheuren, zo lijkt het. Al rond de bouw van het stadhuis waren de oud-wethouder en het oud-raadslid ongerust.

Zie ook:

Graafs marmer scheurt inderdaad.

Twee weken terug bleek dat een tegel van de gevel had losgelaten. Dat was nog een tegel laag bij de grond. Niks aan de hand, zei eigenaar Mooiland Maasland: dit had ieder gebouw kunnen overkomen.

Maar Baaijens en De Vreede zijn niet gerustgesteld. Integendeel. Volgens hen beginnen sommige tegels nu ook te scheuren. En zo op het eerste oog lijkt dat inderdaad zo. Zeker één tegel op de gevel aan de kant van de Arnoud van Gelderweg vertoont een diagonale barst. Boven de entree. Wie beter kijkt, ziet er volgens Baaijens ‘een stuk of twaalf’.

Rond de bouw van het stadhuis, tevens kantoor woningcorporatie Mooiland Maasland en archiefdienst BHIC ontstond discussie over de gebruikte steensoort. Het Turkse marmer zou te poreus zijn en door de slechte bevestiging zo naar beneden kunnen vallen. “Zoals een kind een schuurtje in elkaar timmert”, zegt De Vreede. “Hier een plank, daar een tegel. Mijn zwager werkte veel met marmer. Een deskundige. Hij zei: dit moet je niet op een gevel plakken. Tussen de drie en vijf jaar begin je de ellende te merken. Dit is erg snel, maar het past wel in het beeld. Waar zit de breuk? Is de lijm gescheurd? Of zitten er stukjes marmer in de lijm? Ik wil wel weten wat hier aan de hand is.”

Of hij zolang zonder helm het stadhuis binnenloopt? “Doe ik altijd al. En ik zou bijna zeggen: mijn hoofd is harder dan dat marmer.”

P.S. KEERPUNT 2010 stelt de volgende vragen aan het college n.a.v. de problemen met de marmeren bekleding van het Stadskantoor:

 1. Maakt het college zich geen zorgen over de veiligheid rondom het Stadskantoor n.a.v. de berichtgeving via de Gelderlander de afgelopen tijd?
 2. Welke eventuele schadeclaims kunnen er neergelegd worden en bij wie indien er inderdaad “tegels gelicht” moeten worden?
 3. Kan tegelijkertijd ook bekeken worden hoe de gevel van BHIC aan de Pater van den Elzenstraat opgefrist kan worden? Het is nu geen fraai toonbeeld als je deze gevel passeert?
 4. Is het college op de hoogte van een publicatie in een bouwblad over “De Suikerklont” waarin forse kritiek gespuid word.

Een gedachte over “Het Graafse marmer laat niet alleen los, het lijkt nu ook te scheuren

 • 6 januari 2011 om 00:48
  Permalink

  Het is toch normaal dat in de herfst de bladeren van de boom vallen.
  Waarom kan het niet zo zijn dat swinters de marmere tegels van de gevel niet van het gemeente huis kunnen vallen in Grave, tenslotte het klimaat in Grave is toch al niet zo best gesteld, de kleine scheurtjes is het eerste bewijs.
  Mensen het klimaat veranderd, burgers moeten meedenken, zo vraagt onze burgemeester Haasjes.
  Tussen 2012 – 2015 moet Grave zo,n 2 miljoen euro inleveren, dit zal toch bij de burgers in Grave, anders in deze omgeving tevoorschijn getoverd moeten worden.
  Dus laat de tegels maar vallen, anders moeten we nog meer bezuinigen, plakken haalt toch niets uit.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: