Provincie zoekt eigen ‘Schatten van Brabant’


Op zoek naar persoonlijke
cultuurhistorische parels
Schatten van Brabant daagt Brabanders uit aan de slag te gaan met de cultuur en historie van hun provincie. Bijzondere verhalen, foto’s, recepten, herinneringen, alles mag. Als het maar te maken heeft met de eigen (leef)omgeving en de geschiedenis daarvan. Het team van Schatten van Brabant kiest uit alle inzendingen maandelijks een winnaar.

‘De foto is vergeeld in de jaren dat niemand ernaar keek, maar het gebouw op de achtergrond is nog duidelijk herkenbaar: het kleine gloeilampfabriekje van Philips waar generaties Brabanders werkten. Een man  staat, met zijn pet in de hand, tussen een stel verlegen meisjes. Hun voorzichtige glimlach voor eeuwig verstild in het beeld.’

Het is een momentopname, maar daarachter schuilt een hele geschiedenis. Die van de meisjes uit Drenthe die speciaal voor het priegelwerk aan de gloeilampen naar Eindhoven kwamen. Over vaders en opa’s die dagelijks door weer en wind naar de fabriek fietste om geld te verdienen voor hun gezin. En over de Tweede Wereldoorlog, toen de bommen op het Philips-terrein vielen. Het kleine fabriekje bleef echter fier overeind, zodat hetvoor de Brabanders van nu een ijkpunt kon worden.

Brabant barst van dit soort verhalen. Verstopt in oude foto’s, ergens op zolder. Of van vader op zoon verteld. Een streekgerecht misschien, ooit nauwkeurig opgeschreven en bewaard gebleven door de generaties heen, met eigen ingrediënten er aan toegevoegd. Een schildering op een muur van een al lang niet meer bestaand sigarettenmerk. Of, nog verder terug in de tijd: de grafheuvels in het bos, waar mensen dagelijks hun hond uitlaten.

Wortels blootleggen

Deze stille getuigen van het verleden zijn de wortels van de Brabantse identiteit. Wortels die moeten worden blootgelegd. Schatten van Brabant, een cultureel programma van de provincie Noord-Brabant, doet dat. Op een hedendaagse, originele manier, met verrassende activiteiten die je fantasie prikkelen. Het verleden krijgt zo een betekenis voor nu. “Door de verhalen te vertellen die bij beelden, schilderingen, gebouwen horen, gaan ze voor je leven. Behoud door beleven is dat, en daar streven we naar”, stelt gedeputeerde Brigite van Haaften van Cultuur.

Schatten van Brabant roept alle Brabanders op om dit verleden te delen en een eigen schat op de kaart te zetten. Dat kan op www.schattenvanbrabant.nl/jouwschat . Via social media als Facebook, Hyves en Twitter kan iedereen de eigen schat gemakkelijk laten zien aan het eigen netwerk.  De moosite schatten kunnen prijzen winnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: