Grave zegt nu schaaf vaarwel.

BEZUINIGEN Jaarlijks een half miljoen
  • Grave moet niet 3 ton, maar een half miljoen euro per jaar bezuinigen, blijkt nu.
  • Dat betekent niet schaven, maar “heel diep snijden”.
  • Wethouder Adams wil ook de Gravenaren bij het bezuinigen betrekken.door
door Frank Houtappels/de Gelderlander
Een flinke nieuwe financiele tegenvaller voor Grave: in 2015 moet de gemeente niet 1,2 miljoen, maar 2 miljoen euro bezuinigd hebben. Voor Graafse begrippen veel geld. De tegenvaller wordt onder meer duidelijk na het doorrekenen van beleid. Ook is helder hoeveel geld minder Grave van het Rijk krijgt. “Er is dus niet een grote boosdoener”, zegt wethouder Gerard Adams (VVD, Financien).
Met dit nieuws is volgens Adams de tijd van de kaasschaaf bij het bezuinignen voorbij al kan het bedrag nog iets veranderen. “Dat de lucht eruit is, zei ik  bij de begrotingsbehandeling al.  Maar op een gegeven moment helpt schaven niet meer, moet je keuzes maken. Dat is nu.” 
De bezuinigingen komen neer op niet 300.000 euro maar een half miljoen euro per jaar. “Op een totale begroting van 28 miljoen euro lijkt dat niet veel. Maar daarvan is maar 6 miljoen euro voor ons beinvloedbaar.”.
Hoe Grave nu bezuinigt, weet Adams nog niet. Duidelijk is wel dat hij de bevolking erbij wil betrekken, al wordt over de manier waarop nog nagedacht. “Voor de bewoners heeft dit ook gevolgen. Stoppen we geen geld meer in het opknappen van de Loswal, komt er geen nieuwe school? Geef maar aan waar we moeten bezuinigen.”.
Vandaag praten burgemeester en wethouders over het nieuws. Dan wordt het plan van aanpak Ombuigingen 2012-2015 vastgesteld.
Volgens fractieleider Jacques van Geest (VPGrave) gaat het om een worstcasescenario, maar moet Grave “heel diep snijden”. “We moeten zaken afstoten. Kan niet anders. De rek is eruit.”
“Het gaat er vanaf nu niet meer om partijpolitieke punten binnen te halen, maar  hoe we het hoofd boven water kunnen houden”, zegt raadslid Hans Bos(VVD).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: