Grave Lokaal

Leges Nederlandse Identiteitskaart vanaf 14 jaar

Op 7 oktober 2010 heeft het Gerechtshof in ’s-Hertogenbosch in hoger beroep een uitspraak gedaan over het betalen van leges voor een Nederlandse Identiteitskaart (ID kaart). U hebt er vast iets over gehoord of gelezen.

Vanaf 14 jaar moet iedereen zich kunnen legitimeren. Het Gerechtshof heeft bepaald dat een ID kaart door burgers vooral als legitimatiebewijs gebruikt wordt en minder voor privéredenen zoals reizen. Daarom vindt het Gerechtshof dat een gemeente geen geld mag vragen (“leges heffen”) voor een Nederlandse Identiteitskaart.

Deze uitspraak kan gevolgen hebben voor álle gemeenten in Nederland. Vóór het zover is, moet eerst de Hoge Raad hierover een uitspraak hebben gedaan. Als de Hoge Raad het eens is met het Gerechtshof dan mogen gemeenten geen leges meer heffen voor ID kaarten. Als de Hoge Raad het niet eens is met het Gerechtshof dan mogen gemeenten leges blijven heffen.

Terugbetaling leges
In dat geval krijgt u het betaalde bedrag van € 42,85 teruggestort op uw rekening.
Maar ….. alleen als u bezwaar heeft gemaakt tegen het betalen van de leges voor uw ID kaart.
U moet binnen 6 weken na de dag dat u de ID kaart heeft betaald dit bezwaarschrift indienen. U vindt het formulier bezwaarschrift hier of u kunt het formulier bezwaarschrift invullen bij de informatiebalie/receptie van de gemeentehuizen Elst en Andelst.

Heeft u nog vragen?
Neem dan gerust contact op met de afdeling Publiekszaken, telefoonnummer 0481-362300.

DIT BERICHT STAAT OP DE SITE VAN ELST.

P.S. KEERPUNT 2010 wil dat Grave de burgers ook deze informatie verstrekt!!! We gaan hier vragen over stellen!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *