Graafse clubs betalen liever niet voor riool.

Vijf Graafse verenigingen protesteren tegen het feit dat ze moeten betalen voor de in 2005 vernieuwde riolering. Vandaag buigt de bezwarencommissie in Grave zich over de slepende kwestie rond schuttersgilde St.Jan in Gassel, voetbalclubs SCV ’58 (Velp) en Estria (Escharen) en tennisverenigingen Esteren en Edos.
5 vragen over riolering  
door Frank Houtappels / de Gelderlander

1. Wat is er aan de hand?
Schuttersgilde St.Jan in Gassel, voetbalclubs Estria (Escharen) en SCV’58 (Velp) en tennisverenigingen Esteren (Escharen) en Edos (Gassel) zijn gevestigd in het buitengebied van de gemeente Grave. Daar is in december 2005 een drukriolering opgeleverd. Daar moeten ze een zogenoemde baatbelasting voor betalen. Dat is een bijdrage voor de aanleg van de riolering: de verenigingen hebben er immers baat bij.

2. Om hoeveel geld gaat het?
Dat  verschilt. Voor Estria gaat het om 3400 euro, zegt voorzitter Ger Peters, die ook het woord voert voor de vijf verenigingen. “Voor ons is dat veel geld. Ga maar na: tien euro per lid.” De grotere verenigingen betalen 3400 euro, de kleinere 1725 euro.
  
3. Dat geld willen de clubs dus niet betalen. Waarom niet?
Nou, het probleem is vooral dat ze er niet op gerekend hebben. “Het gaat er niet om dat we niet willen betalen”, zegt Ger Peters. “Wethouders hebben ons in het verleden beloofd dat we voor de kosten gecompenseerd zouden worden. Op enigerlei wijze. Daar hebben we op vertrouwd. Maar die toezegging is ingetrokken, of afgezwakt.” Volgens een gespreksverslag hebben burgemeester en wethouders in januari 2009 besloten geen compensatie te verlenen.
4. Waarom niet?
Nou, volgens Grave is het simpelweg juridisch niet mogelijk om iemand uit te sluiten van het betalen. Andere belastingplichtigen zouden daarna met succes compensatie aan kunnen vragen. Dat kan Grave volgens het verslag 600.000 euro kosten. Volgens hetzelfde verslag is de club trouwens wel de mogelijkheid geboden om de bedragen over een periode van tien jaar te betalen, in plaats van in een keer.
5. Oke: deze clubs moeten betalen van Grave. En de andere dan?
Het verschil zit ‘m in het recht van opstal (het recht  om op andermans grond bijvoorbeeld gebouwen te hebben). De vijf genoemde verenigingen die moeten betalen, hebben dat recht. de andere niet. In dat geval is de gemeente eigenaar van de opstallen. Wat dus betekent dat de gemeente de baatbelasting voor die clubs betaalt.

2 gedachten over “Graafse clubs betalen liever niet voor riool.

 • 2 september 2010 om 11:20
  Permalink

  zo zo

  betssld vereniging de stuw aan de nieuwe haven dan ook deze plezier belasting.
  zoeken we uit.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: