Afscheid van mevr. Wilma Delissen – van Tongerlo op 23 september 2010; toespraak vice-fractievoorzitter Nel Schuts.

De Graafse canon in concept wordt aangeboden.

Mevrouw Delissen, meneer Delissen, Jolijn, Jeroen, Gijs en partners, wederzijdse familie en alle, verdere aanwezigen.

Beste Wilma, als het een gegeven is, dat je fractievoorzitter in de gemeenteraad als bijbaan een fanatieke fotograaf is en hij vandaag zijn nevenfunctie moet uitoefenen – kan het gebeuren, dat je als lid van de fractie Keerpunt 2010 wordt gevraagd om bij gelegenheid van jouw afscheid van de gemeente Grave – jou toe te spreken.

Hoewel ik jou nog maar kort als voorzitter van de raad en bij een aantal andere geledenheden heb meegemaakt – namelijk sinds mijn herintreden in de raad in maart j.l. – heb ik geen moment geaarzeld om daar ‘ja’ op te zeggen.

Ik kan dan ook iets terug doen, want Wilma, jij hebt mij in de achterliggende 4 en een half jaar – tweemaal toegesproken:

De eerste keer op 14 maart 2006 bij het aftreden van de oude raad na de verkiezingen; de tweede keer bij gelegenheid van een vreugdevolle gebeurtenis bij ons thuis op 27 april 2007.
Bovendien wonen jullie – evenals ik – in Velp. Paul en jij zijn dorpsgenoten

Wilma, ik herinner me jouw installatie als burgemeester van Grave op 11 maart 2006 nog heel goed. Het was vier dagen na de gemeenteraadsverkiezingen die in Grave een politieke aardverschuiving teweeg hadden gebracht.  Die feestelijke, buitengewone raadsvergadering – zoals vandaag – was in het Palazzo – in het bijzijn van jullie gezin, familie en vele anderen.
Een van de sprekers – een familielid – memoreerde, dat jij destijds in je jeugd – gevraagd naar wat je wilde worden – onveranderd zei: Ik wil burgemeester worden!

Na raadslid en vijf jaar wethouder in Laarbeek en Heeze-Leende te zijn geweest – werd Grave de stad waar voor jou het ambt van burgemeester is begonnen. Het was een keerpunt in jouw leven.
Aanvankelijk betekende dat dagelijks op en neer reizen van Beek en Donk naar Grave v.v. In de loop van 2007 werd de pastorie bij ons in Velp jullie woonhuis.

We hebben de indruk in Velp, dat jullie daar met plezier wonen:
een ruim huis met grote tuin, die met hulp van mensen van de tuinploeg van de parochie wordt bijgehouden. Het goed contact met de Velpse mensen werd nog bevorderd doordat je reeds na enkele maanden lid werd van het Velpse jongerenkoor ‘Akkoord’.

Wilma, in de ruim 4 en een half jaar burgemeesterschap in Grave heb je je met enthousiasme ingezet voor Grave en haar burgers. Vanaf het begin was het aanpoten geblazen: de bouw van en verhuizing naar het nieuwe stadhuis was een flinke klus.
De stad Grave, maar ook de kerkdorpen Gassel, Escharen en Velp hadden jouw voortdurende zorg, aandacht en belangstelling

In de Graafsche Courant stond gisteren, dat je met een glimlach terugkijkt.
Ook wij kijken in diezelfde sfeer terug naar die periode die vandaag wordt afgesloten.
Vanuit de bevolking horen we waardering voor de wijze waarop jij – zoals de Stadskrant schrijft – hier burgermoeder – bent geweest, waarbij wij kwaliteiten horen zoals: sympathiek; prettig in de omgang; toegankelijk, warme persoonlijkheid, meelevend en: een vrouw die op allerlei wijzen uitblinkt op representatief gebied.

Volgens eigen zeggen heb je in deze Graafse periode ontzettend veel geleerd. Kennis en ervaring waarmee je in je nieuwe gemeente Peel en Maas verder kunt.
Er zal veel gaan veranderen: Peel en Maas is een herindelinggemeente met meer dan 3 keer zoveel inwoners, met 6 wethouders – waarvan op dit moment 1 vrouw – en een veel grotere gemeenteraad.
Maar pas op: de nieuwe gemeente heeft hoge verwachtingen van jou.
Op de website las ik: dat het bestuur van de gemeente Peel en Maas er het volste vertrouwen in heeft, dat met de komst van burgemeester Wilma Delissen – van Tongerlo Peel en Maas uitgroeit tot de beste gemeente van Limburg! Ga daar maar aan staan!

Wilma, wij vinden het enerzijds jammer, dat je na een betrekkelijk korte periode Grave gaat verlaten. Anderzijds hebben we in jou wel steeds een ambitieuze vrouw gezien, voor wie een grotere gemeente een nieuwe uitdaging betekent en die deze kans niet aan zich voorbij wilde laten gaan. Bovendien is terugkeren naar de regio van je geboorteplaats voor jou ook heel aantrekkelijk.

Wilma, wij willen jou hartelijk bedanken voor de inzet en enthousiasme, waarmee je het vak van burgemeester in Grave, Escharen, Gassel en Velp – 7 dagen per week, 24 uur per dag, als manier van leven, hebt uitgeoefend. Wij zullen nog vaak aan je terugdenken. Voor de wijze waarop je met de burgers van Grave lief en leed hebt gedeeld.

Wilma, wij – de fractie Keerpunt 2010 – Jacques Leurs en ik – gunnen je deze promotie van harte.
Wij hopen dat je het in Peel en Maas goed gaat maken: burgemeester zijn van ruim 43.000 inwoners met 600 verenigingen; van een – volgens de website ‘nuchtere – no nonsens gemeente’ met als slogan ‘Beleef de ruimte’. Dat klinkt in ieder geval goed!

Het is een nieuw keerpunt in jouw – in jullie leven.

Wilma en Paul, het ga jullie goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: