Grave Lokaal

Weekmarkt: spreekrecht Adele Busser in raadsvergadering zomer 2007

Spreekrecht publiek 

INSPREKER: mw A. Busser wil de weekmarkt behouden in de binnenstad en heeft hiertoe gesproken met de burgemeester, de brandweer commandant, de betrokken wethouder Bos en ambtenaar Kalsbeek
Volgens wethouder Bos kan de markt niet in het centrum blijven, omdat 1) er niet genoeg plaats is in de binnenstad; 2) de brandweercommandant geen toestemming geeft vanwege het brandgevaar en 3) het te duur is. 
Zij stelt voor om een gedeelte van de markt te behouden (Rogstraat, Maasstraat en eventueel Loswal), de 90 bestaande obstakels daar te verwijderen en straat en stoep één te maken, zodat er genoeg plaats is voor alle kramen. Daarbij kan de toegang naar de scheepswerf op vrijdag-ochtend worden afgesloten. Wat het brandgevaar betreft is met de kermis gebleken dat het goed gaat en dat er zelfs nog meer attracties hadden kunnen staan. Als de oliebollenkraam vijf dagen lang nog geen meter van de bebouwing af mocht staan, moet het mogelijk zijn dat de brandweercommandant toestemming geeft om ook marktkramen daar slechts een halve dag per week te laten staan. 
Het is weliswaar zo dat de weekmarkt in de binnenstad veel meer gaat kosten dan op de Lunette, maar de gemeente gaat nu twee keer kosten maken, eerst op de Lunette en later in de binnenstad. Als het nu in één keer goed wordt gedaan, moet de gemeente voor de markt, kermis, braderie e.d. maar één keer kosten maken om de obstakels te verwijderen, voorzieningen voor elektriciteit en water aan te brengen en de weg te verbreden. 
Door het plaatsen van de weekmarkt op de Lunette gaat een groot aantal parkeerplaatsen verloren op de drukste winkelochtend. Zij stelt voor om de fietsenstallingen die in de Hofstraat en Maasstraat weg moeten, bij elkaar te plaatsen, bijvoorbeeld op de Maaskade of de Trompetstraat bij C1000.
Door de weekmarkt in de binnenstad te houden is het gezelliger, is er meer toeloop doordat de week-markt is geplaatst rondom terrasjes en winkels en kan het stadje beter gepromoot worden. 

Het door haar ingediende initiatiefvoorstel werd door de raad niet ontvankelijk verklaard omdat het een zaak van het college is.

In het presidium zal dit onderwerp beslist terugkeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *