De toekomst van Grave; discussiebijdrage: Wat hebben wij met Cuijk ?

Laat ik voorop stellen: ik heb helemaal niks tégen Cuijk!  Sterker nog, er wonen in Cuijk veel meer goeie mensen dan in Grave, want het inwoneraantal van Cuijk is ongeveer twee keer zo groot. 
Maar desondanks bestaat er maar heel weinig binding tussen Grave en Cuijk. 
Wie kent er vijf inwoners van Grave die met (voormalige) inwoners van Cuijk zijn getrouwd of omgekeerd?  Nou is misschien vijf ook wel wat veel gevraagd, maar het geeft toch aan hoe de onderlinge relatie is.
En daar ligt ook meteen “het probleem”. Waarom zouden we ons bij een toekomstige herindeling (die onvermijdelijk is, heus!) vrijwillig laten “over-rulen”  door een gemeente die tweemaal zo groot is en waar we eigenlijk “niks” mee hebben? 
Ja vroeger, 700 jaar geleden, toen woonde Jan van Kuijk hier in Grave op ons kasteel. Maar sindsdien?
Waarom kijken we, samen met Mill en Sint Hubert, niet naar de gemeente Landerd?  De mensen in Landerd (Schaijk, Reek en Zeeland) zijn maar al te bang dat ze worden “opgeslokt” door enerzijds Oss en anderzijds Uden/Veghel.
Zelfs in Bernheze, waarvan o.a. Heesch en Nisterode deel van uitmaken, vreest men die opsplitsing!
Alleen al in Grave, Mill, Schaijk en Zeeland c.a. wonen tesamen ca. 40.000 mensen; genoeg volgens de Haagse normen om als toekomstige zelfstandige gemeente te kunnen funktioneren. Maar zouden ook Heesch en Nistelrode interesse tonen, dan naderen we al gauw de 55.000 à 60.000 en zitten we ook op “de langere termijn” goed. Het grote voordeel hiervan is dat het allemaal in grootte vergelijkbare gemeenten zijn met prachtige voorzieningen op allerlei gebied.
Nogmaals, ik heb niks tegen Cuijk!  Maar waarom zouden Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis c.s. niet béter samen kunnen gaan?  Dan hebben zij ook een voldoende aantal inwoners!
Met een vriendelijke groet,
Louis Sparidans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: