Vergaderingen presidium voortaan besloten

Freddy Klooté / de Graafsche Courant.

Sinds het bekend worden van het voorstel van het Graafse college om de vergaderingen van het presidium voortaan besloten te houden, was er al de nodige deining ontstaan. Afgelopen dinsdagavond nam de raad een besluit.

De vergaderingen van de Graafse fractieleiders (presidium) waren altijd al openbaar. Maar niemand bleek daarvan op de hoogte. Toen bekend werd dat belangstellenden ook daarbij mochten zijn, en er ook daadwerkelijk gebruik van werd gemaakt, bleek het college, noch het merendeel van de fractieleiders daar erg van gecharmeerd te zijn. Een voorstel van het college om die vergaderingen voortaan besloten te houden volgde. Ben Peters (CDA): “Voor mij betekent openbaarheid en transparantie dat ik alle informatie die ik aangereikt krijg door ambtenaren en/of college, vrijelijk in het openbare debat mag en kan gebruiken. Dat wil niet zeggen dat die informatie al op voorhand in de krant of op websites gepubliceerd zou moeten zijn”. Hij vreesde dat standpunten niet meer in de gemeenteraad worden bepaald, maar dat die vooraf in de achterkamertjes en in de media al worden ingenomen. Hij werd gesteund door Theo Reijnen (TROTS): “Ik ben vóór openheid en transparantie, maar de laatste maanden komt alles direct in de pers of op straat.” Frank Stoffer(VPGrave) was niet blij: “Ik hoop dat dit door de Graafse bevolking niet geslikt wordt.” Bij de stemming kreeg het college haar zin. Met negen stemmen vóór en vier stemmen tegen werd het collegevoorstel aangenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: