Delissen van Grave naar Peel en Maas.

BURGEMEESTER “Doorstromer” verhuist naar nieuwe, grotere gemeente.

  • Burgemeester Wilma Delissen maakt haar termijn van zes jaar in Grave niet af.
  • In oktober verwacht ze te beginnen als nieuwe burgemeester van Peel en Maas.
  • Over haar opvolging is nog niets bekend.
door Frank Houtappels / de Gelderlander / 21 juli 2010
Burgemeester Wilma Delissen verruilt Grave voor de Noord-Limburgse gemeente Peel en Maas. Bij de raadsvergadering van gisterenavond maakte ze bekend unaniem te zijn voorgedragen door de vertrouwenscommissie.
Delissen (48 jaar, VVD) solliciteerde in april naar de vacature van de nieuwe gemeente.  Ze was een van de dertien kandidaten om waarnemend burgemeester Mat Vestjens op te volgen. Peel en Maas (43.000 inwoners) ontstond in januari na een fusie van de vier gemeenten Helden, Kessel, Maasbree en Meijel. De gemeente telt elf kernen, waaronder Panningen. Daar staat het gemeentehuis. Wanneer Delissen officieel benoemd wordt, is nog niet bekend. Zelf verwacht ze per 1 oktober aan de slag te kunnen.
Over haar opvolging in Grave is nog niets bekend. “Peel en Maas is een fantastisch mooie gemeente in de regio waar ik ben opgegroeid. Het is een eigenwijze gemeente die met een gedurfde filosofie veel verantwoordelijkheid bij de burgers legt. Ze willen de beste gemeente van Limburg worden”.
Wilma Delissen maakt haar termijn van zes jaar in Grave (12.900 inwoners, vier kernen) niet af. Ze trad in 2006 aan als opvolger van Piet Zelissen. “Toen was al bekend dat ik hier niet tot mijn pensioen zou blijven. Grave zocht een doorstromer”.

Reacties op vertrek burgemeester Delissen

door Frank Houtappels
Het nieuws dat burgemeester Wilma Delissen ( VVD) Grave na vier jaar verruilt voor de gemeen­te Peel en Maas kwam dinsdag als een verrassing. Wat vinden haar (oud-) collega’s?

1 Hans Bos, huidig raadslid, partij­genoot, voormalig wethouder in een college onder Delissen

„In die wereld gaan burgemeesters al gauw na vijf jaar weer weg. Ze­ker bij een opstapgemeente als Grave. Dat wisten we ook. Zelf heb ik altijd prettig met haar ge­werkt. Ach, als je van dezelfde kleur bent, denk je bijna hetzelfde. Ik heb het plezierig gevonden. Veel warmte. Volgens mij vonden de mensen in Grave dat ook. Ieder­een was welkom bij haar.”

2 Piet Vollenberg, LPG- raadslid en vervanger van Delissen als voor­zitter van de raad

„Dat ze gaat, komt me niet vreemd over. Het is een doorstro­mer. Hoewel ik het erg vlug vind. Vier jaar. Wat kun je in vier jaar doen? Nee, ik kan geen wapenfei­ten opnoemen. In de omgang met publiek was ze zeer goed. Op be­stuurlijk gebied had ze ups en downs. Ze is geen krachtfiguur.Echt, een hartstikke goeie vrouw, maar soms had ze wat meer haar op de tanden mogen hebben.”

3 Gerard Adams, partijgenoot, sinds juni als wethouder en lo­co- burgemeester in Grave nu nog een directe collega

„Een complete verrassing. Zater­dag hadden we met het college nog een informeel samenzijn om elkaar beter te leren kennen. Dins­dag hebben we nog vergaderd. En al die tijd heeft ze natuurlijk niets laten merken. Is ook logisch. Als je het dan niet wordt, gaan mensen zich toch afvragen wat nou je bin­ding is met de gemeente. Kijk naar Annemarie Jorritsma, de burge­meester van Almere die vergeefs solliciteerde in Amsterdam. Voor Wilma is het een geweldige kans.We zullen haar missen, maar ze is voorlopig nog niet weg.”

4 Jacques van Geest, stapte in 2008 als PvdA-wethouder uit het college onder Delissen. Huidig frac­tievoorzitter van VPGrave

„Het zat er een beetje in. Heb je haar gelukkig gezien, het laatste jaar? Ze is het gelukkigst als ze bur­germoe kan spelen, daar geniet ze van. En dat doet ze ook ontzet­tend goed. Maar op politiek of be­stuurlijk gebied? Daar kun je zo je mening over hebben. Ach, ze gaat en ik gun het haar van harte.”

5 Piet Zelissen, haar voorganger

„ En dat vraag je aan iemand die achttien jaar burgemeester is geweest? Ik vind het moeilijk een oordeel te geven. Ik volg niks, ik spreek haar nooit en ik weet niet of ze het naar haar zin heeft. Ik ken haar niet eens. Ik bedoel: een diepzinnig gesprek hebben we nooit gehad. Ik kan niks zinnigs zeggen, en als ik dat kon, was het misschien wel niet verstandig dat te doen.”

6 Karel van Soest, burgemeester van Boxmeer, partijgenoot

„Persoonlijk is het een gemis om een prettige collega weg te zien gaan. Zo snel had ik dit ook niet verwacht. Maar het was wel duide­lijk dat het zou gebeuren. Je bent wethouder, je wordt burgemeester in een overzichtelijke gemeente, en als je de nodige ervaring hebt opgedaan, komt een kans als deze voorbij. Soms vroeg, soms laat.”

Algemeen > Knipselkrant > GL 150710; Reacties op vertrek burgemeester Delissen

Meer op: 
1.  http://www.peelenmaas.nl/index.php?mediumid=9&pagid=89&stukid=11069&#titel11069
2. http://www.grave.nl/
3. www.degelderlander.nl/maasland
4. http://www.omroepbrabant.nl/
5. http://www.ln.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: