Grave Lokaal

Goede hoop voor Graafs AZC.

ASIELZOEKERSCENTRUM Gemeenteraad lijkt voor langer verblijf.

  • Een kleine meerderheid in raad tekent zich af voor langer verblijf asielzoekerscentrum.
  • CDA, VPGrave en Keerpunt 2010 zijn voor of neigen naar ja.
  • Graafse gemeenteraad beslist over tee weken.

door Frank Houtappels van de Gelderlander

Het ziet ernaar uit dat het asielzoekerscentrum AZC Grave in Velp in ieder geval een jaar langer kan blijven. Een kleine meerderheid in de gemeenteraad tekent zich af voor een langer verbljf van het AZC. Gisteren vergaderde de raad over een verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Het COA wil een jaar uitstel van het verbreken van het contract met de gemeente Grave. Dat loopt in oktober af. Het COA heeft plannen voor een nieuw en duurzaam asielzoekerscentrum naast het huidige in de voormalige Generaal de Bonskazerne in Velp. Die plannen werden vorige week voor het eerst gepresenteerd. Ook als Grave geen AZC meer wil, zegt het COA tijd nodig te hebben. Op het AZC verblijven zo’n zeshonderd asielzoekers en die moeten dan ergens anders naar toe.

CDA, VPGrave en Keerpunt 2010 (samen acht van de vijftien zetels in de raad) zijn voor of neigen naar een “ja” voor minstens nog een jaar AZC. VPGrave en Keerpunt 2010 zijn daarbij uitgesproken voor een asielzoekerscentrum.

Het CDA wil randvoorwaarden aangeven, waarvan het COA zelf kan aangeven of het daaraan kan voldoen. “Dat is een handreiking aan het COA”, vindt CDA-er Ben Peters.

VVD (3 zetels) en Trots op Nederland (1) zijn hoe dan ook tegen een langer verblijf van het AZC in Grave.

De LPG zegt geen ja of nee. En als het over twee weken wel van de partij (3 zetels) verwacht wordt, wil de lokale partij alleen een definitief standpunt geven, en niet voor een jaar. “Het COAheeft voldoende tijd gehad hierop te anticiperen’, vindt fractievoorzitter Anja Henisch.

P.S. Keerpunt 2010 concludeert dat het AZC een vrije kwestie is binnen de coalitie. Het CDA liet nog niet het achterste van hun tong zien. Zij hebben de sleutel in handen bij dit dossier. Landelijk CDA-ster Nel Schuts (Keerpunt 2010) zei te(leurs)gesteld te zijn over het opwerpen van barricades richting COA door het CDA.

4 gedachten over “Goede hoop voor Graafs AZC.

  • hebben wij hier deze raad dan voor gekozen,dacht het niet,kiezersbedrog.zwemmen in velp is alleen nog voor de rijken of mogen de AZCers hier wel gebruik van maken?Grave zal ook nooit veranderen.
    het blijft een groot dorp (stad)

    Beantwoorden
  • je bent erg slecht op de hoogte, de partijen die voor zijn, waren dat ook al ten tijde van de verkiezingen.Blijkbaar ben je een vvd man/vrouw, en die zijn voor de rijken, heb je toch verkeerd gestemd.
    En Grave kan niet zonder AZC want tel maar uit wat er wegvalt. I politieagent, geen rijksbijdrage meer, middenstand ziet 6oo potentiele klanten wegvallen ( moeten ook eten e.d)en Grave houd een grote bouwval over wat niet gesloopt mag worden.Sportclubs minder leden, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

    Beantwoorden
  • jij woont of werkt zeker ook in het AZC,wij hebben er alleen maar last van,dus weg er mee!!

    Beantwoorden
  • Nee, geen van beide, ik denk alleen heel logisch na over wat de gevolgen financieel voor Grave zijn.
    En ik ben niet van plan om meer woz, ed te gaan betalen omdat er dan een nog groter tekort dreigt voor Grave, en de middenstand het nog zwaarder krijgt om het hoofd boven water te houden.
    Die VVD-ers zitten alleen voor zich zelf in de raad, en de welgestelden zoals nu alweer overduidelijk blijkt.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *