Grave Lokaal

Porfeuille/verdeling van de twee wethouders.

Infographic de Gelderlander

Gerard Adams is met ingang van 1 juni wethouder in de gemeente Grave. Hij zal daar onder andere Financiën, Economie, Sport, Recreatie en Projecten in zijn portefeuille krijgen. Hij zal samen met Eric Daandels (CDA) het wethoudersteam vorm gaan geven. De Valkenswaardse VVD is blij en trots dat Gerard Adams deze nieuwe uitdaging aan kan gaan en dat hij ook bij de afdeling betrokken zal blijven, hoewel op iets grotere afstand dan de afgelopen twee jaar! Gerard, gefeliciteerd!

Bron: VVD website Valkenswaard.

Daandels wordt wethouder Ruimtelijke Ordening weet de Gelderlander te vertellen in een artikel met als kop: Een ex-varkenshouder en een econoom op ’t pluche.

Vanwege hun ervaring. En hun deskundigheid.Dat zijn de belangrijkste redenen voor de Graafse coalitiepartijen VVD, CDA, en LPG om uit zeventien namen van potentiële wethouders die van Gerard Adams (49) en Erik Daandels (44) te kiezen.

Maandagavond namen de drie partijen de beslissing: die twee moeten het worden. “Omdat ze de beste zijn”, zegt Matt Cruijsen. “Als je kijkt naar het ideale profiel, dan komen zij daar het dichtst bij”, vindt VVD-er Harrie de Greeff. “Het was moeilijk kiezen. Maar zij waren het meest deskundig van allemaal”, weet LPG’s fractieleider Anja Henisch.

Dinsdag worden de twee kandidaat-wethouders voorgesteld aan de gemeenteraad. De bedoeling is dat ze 1 juni beëdigd worden. Daandels wordt wethouder Ruimtelijke Ordening. Adams krijgt de portefeuille Financiën.

De drie partijen kozen voor een sollicitatieprocedure toen bij de onderhandelingen bleek dat ze elkaars wethouderskandidaten niet zagen zitten.

Ook willen ze “het dualisme een impuls geven.” Dat de wethouders van dezelfde partij zijn als de coalitiepartijen, is volgens Henisch toeval. “Voor ons zijn ze partijloos.”
De keuze voor twee wethouders (en geen drie) is trouwens ook een bewuste: het is de eerste bezuiniging met het oog op ingrijpender bezuinigingen die komen gaan.

Eric Daandels (44)  uit Heeswijk-Dinther was de afgelopen acht jaar namens het CDA wethouder in de gemeente Bernheze. Zijn partij werd na de verkiezingen met zes zetels de grootste in de raad, maar zit tot zijn teleursstelling niet in het college.

“In Grave zijn veel vraagstukken die me aantrekken. Het leek me bovendien wel een uuitdaging ergens wethouder van buitenaf te worden.” De voormalige varkenshouder is getrouwd en heeft drie kinderen (twee zonen, een dochter) Zijn oom Gerard Daandels is trouwens burgemeester van Deurne en was dat eerder in Mill.

Gerard Adams (49) was nieuw in de politiek toen hij twee jaar geleden wethouder werd in zijn woonplaats Valkenswaard, Daarvoor werkte de econoom onder meer bij Philips en was hij zelfstandig adviseur en interim-manager. Hij is getrouwd en heeft twee zonen.

“Waarom ik gesolliciteerd heb?” Omdat er zoveel te doen is. Klinkt gek, maar er zijn zoveel projecten waarvan ik denk: daar kun je ëcht iets mooi van maken. Ik kijk uit naar het project van de verplaatsing van de scheepswerf en herinrichting van de Loswal.”

Bron: Frank Houtappels/de Gelderlander

P.S. Keerpunt 2010 zal dinsdag twee vragen stellen aan de nieuwe wethouders.

  1. Waar hebben jullie ja tegen gezegd? Hoe ziet het coalitieprogramma er uit?
  2. Zijn jullie voornemens om zo snel mogelijk naar Grave te verhuizen zoals de wet dit voorschrijft?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *